čtvrtek 7. října 2021

Alena Bláhová - Pohádkové snívánky

 Alena Bláhová

Pohádkové snívánky

vlastním nákladem, 2021

Nová obrázková knížka s něžným poetickým názvem Pohádkové snívánky je určena opravdu těm nejmenším. Klukům a holčičkám, kteří ještě číst neumějí nebo se právě tomuto jedinečnému umění učí. Ale i v podání maminky, tatínka nebo staršího sourozence jsou pro ně tyhle pohádkové příběhy přímo šité na míru.

Autorka nestaví cílevědomě na základě starých klasických pohádek, ale vystavěla si z dílčích historek svůj vlastní pohádkový svět, dětskému vnímání nejen velice blízký, ale navíc i nenásilně poučný. Odráží se v něm reálná současnost, drobná tajemství přírody, ale i dětské nazírání okolního každodenního dění.

A tak se malá hrdinka Lenička potkává s mluvící housenkou Valentýnkou, z níž se stane krásný motýl, soucitná včelka Ája se spřátelí se smutnou pampeliškou, Lenička s bráškou Lukášem seznámí osamělého žabáka s malou zatoulanou žabičkou, jindy zas naučí pejska Alíka lízat zmrzlinu, zachrání vílu Blikalku Danušku před netopýrem, potkají se s hastrmanem a osvobodí uvězněné vážky. Ze stránek knížky se také děti mimo jiné dozví, co dělají loutky v noci, jak to dopadlo s kouzelnou rybičkou a splněným zvláštním přáním, s nezbedným čertíkem Péťou nebo s andílkem Kristiánem a popletenými vánočními dárky.

Velkým plusem těchto malých nevšedních příběhů je fakt, že všechny pohádkové postavičky z autorčina pestrého světa mluví jazykem dětí, kterému kluci a holčičky rozumí a ještě se naprosto nenásilně ledacos zajímavého přiučí. Navíc jsou všechny tyto pohádkové kapitolky doprovázené líbivými barevnými obrázky Vandy Pincové, která se stala doslova dvorní ilustrátorkou své přítelkyně – pohádkářky Aleny Bláhové. Ilustrovala i její tři předchozí dětské knihy, které měly mezi malými čtenáři skutečně velký úspěch. Nepochybuji o tom, že také tuto pohádkovou novinku čeká stejný osud...

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: