sobota 13. listopadu 2021

Hynek Klimek (námět Marcel Goetz) - Veverčák a Bosonožka

Autor: Hynek Klimek

Návrh: Marcel Goetz

Název: Veverčák a Bosonožka

Vydavatel: Regia, 2021

Tentokrát si zavedený šumavský autor knížek pro děti – Hynek Klimek vypůjčil pro svou novou publikaci postavičku z lesa – veverčáka Zdravíka. I když ten nepřišel na stránky pohádkové knížky rovnou z lesních tišin, ale z pohádkové říše, odkud jej vyslal za dětmi dobrotivý kouzelník. A tak se Zdravík rozhlíží po světě a společně s malými čtenáři objevuje jeho zajímavosti. A protože má dobré srdíčko, snaží se rozsévat kolem sebe dobro, podle svého malého a zatím zkušenostmi nezatíženého mozečku. Ještě jsem zapomněla dodat, že dokáže mluvit lidskou řečí, ale i řečí zvířátek a ptáků kolem sebe.

A tak překazí myslivci střelbu z pušky, seznámí se s moudrou sovou, navštíví rozhlednu na Jarníku a potká také Bosonožku, milou a kamarádskou dívenku Julii, se kterou se rychle spřátelí. A tehdy začínají jejich společné příhody. Díky ní se také veverčák Zdravík dostane do města, které ho udivuje a leká, ale zároveň i přitahuje. Právě do těchto kapitol vkládá autor i řadu skutečných faktů a zajímavostí z různých koutů krajiny až po města. S Julií se dostane i do Prahy, na jejímž okraji dívenka s rodiči bydlí. A ty právě díky pohádkovému ději a jejich společným toulkám nenásilným způsobem obohacují dětský svět informací. Pochopitelně se v textu najde dostatečný prostor i pro známé i méně známé báje a pověsti, vážící se k jednotlivým navštívěným objektům.

Po návratu z toulek po Praze se veverčák seznámí i s dalšími Julčinými kamarády a podnikne s nimi zajímavý a dobrodružný výlet. Dostane se s nimi až do Českých Budějovic, jejichž historii i současnost také objevuje krok za krokem, stejně jako malí čtenáři sledující jeho kroky v písmenkách.

Kniha je doplněna líbivými barevnými obrázky Petra Šrédla, které přibližují jednotlivé dějové kapitoly textu a které se jistě budou dětem líbit, stejně jako celé vyprávění o veverčákovi a jeho přátelích.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: