neděle 6. března 2022

Jan Bauer - Příliš mnoho podezřelých

Jan Bauer

Příliš mnoho podezřelých

MOBA, 2021

Tato kniha z pera pilného jihočeského autora Jana Bauera byla sice vydaná na sklonku roku 2021, my se však k jejímu obsahu vracíme teprve nyní, v roce se třemi dvojkami. Tato obsáhlá publikace s téměř čtyřmi sty čtyřiceti stránkami, kterou vydalo nakladatelství MOBA, zahrnuje v podstatě dva dřívější Bauerovy knižní tituly, rovněž z produkce tohoto vydavatelství, pod jedním společným a nadmíru přitažlivým názvem – Příliš mnoho podezřelých. Prvním z nich je Vražedná mše (z roku 2015) a druhým Smrt na Karlštejně (z roku 2017). Společným jmenovatelem obou historických detektivních románů je pak postava vyšetřovatele – Jakuba Protivy z Protivce, pomocníka královského sudího, jemuž v obou případech stojí po boku věrný, sympaticky a živelně prostopášný, ale nesporně důvtipný mnich Blasius.

V příběhu s názvem Vražedná mše jde o smrt Hynka z Lichtenburka během mše konané v chrámu svatého Jakuba, která vlastně odstartuje další vraždu – tentokrát v jedné z uliček města Kutná Hora. Další obětí je totiž Břeněk z Riesenburka, další z účastníků sněmu. Není sporu o tom, že mezi oběma úmrtími je určitá spojitost, kterou se dvojice našich středověkových vyšetřovatelů pokouší odhalit a nalézt i viníka v obou případech vraždy. A že to není snadný úkol, při němž nejednou jde o život, je naprosto jasné. Jak se Jakub společně s Blasiem vymotají ze spleti intrik, nástrah a skrytých bojů o moc, a zda najdou skutečné viníky vražedných útoků, předestírá dobrodružná linie děje, plná napětí a zvratů. Přitažlivost příběhu však umocňuje skutečnost, že se vše odehrává v historických kulisách, na pozadí skutečných dějinných událostí a za účasti reálných historických postav. A to je velká přednost Bauerových detektivních románů z dob dávno minulých – jeho znalost prostředí, událostí i osobností.

Obdobně je tomu i ve druhé části knihy s názvem Smrt na Karlštejně, jejíž titul už sám o sobě napovídá, kde se bude odehrávat většina napínavého děje. Tady se nit příběhu odvíjí od rokování králosvké rady, konaném právě na královském hradě Karlštejně a zasedajícím v nepřítomnosti krále Václava IV. Nutno dodat, že v době značně neklidné, plné dramatického dění, hemžící se lotry a násilníky všeho druhu. Jak už bylo řečeno, i tady je kladným akčním hrdinou Jakub Protiva a jeho přítel – františkánský mnich Blasius. Tentokrát je však otázka odhalení náročnější a spletitější o to, že se zločin odehrál právě na zmiňovaném královském hradě Karlštejně. Noční posezení po prvním dnu zasedání rady se totiž zvrhla v divokou pitku, která má nečekané důsledky v podobě smrti Ctibora Berky z Dubé, významného představitele českého panstva. Nalezení jeho mrtvého těla v místní studni nastolí celou řadu těžko zodpověditelných otázek a dohadů. A protože v průběhu odhalování dílčích skutečností a pavučiny nečekaných souvislostí začíná jít o život i Jakubovi a Blasiovi, je jasné, že nešlo jen o nešťastnou náhodu. A tak oba vyšetřovatelé, postupující krok za krokem nebezpečným územím zločinu, dovedou čtenáře až ke zdárnému a nesporně i překvapivému odhalení.

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: