středa 30. března 2022

V devadesátkách nebyla o zločin nouze

 Jaroslava Pixová

 Příznivci detektivek píseckého autora a bývalého kriminalisty Ladislava Berana se dočkali nejen jeho nové knihy, ale po delším čase i setkání s autorem na tradičním místě, v píseckém knihkupectví Elim. Tady se odehrávaly téměř všechny křty a autogramiády jeho nových knih. Dlouhá fronta čtenářů tu vždy trpělivě čekala na autorův podpis. Tak tomu bylo i ve čtvrtek 24. března, kdy zde představil Panoptikum města Písku.

V osmnácti povídkách se Ladislav Beran vrací do svého rodného města Písku, kde již známí kriminalisté z předchozích příběhů – dvojice Mach a Studnička se svým nadřízeným kapitánem Karasem – řeší další zapeklité případy, které však už dostávají poněkud jiné dimenze. Autor se totiž posunul v čase do doby devadesátých let 20. století a přehoupl i do nového tisíciletí a vrací se k případům, na jejichž řešení se sám podílel. V této popřevratové době měli kriminalisté plné ruce práce, nevěděli takříkajíc kam dřív skočit, protože trestná činnost nabrala na obrátkách nejen co do četnosti, ale i na vynalézavosti a drzosti pachatelů, kteří se množili jak houby po dešti. A to jsme jen na oddělení „majetkářů“, kteří se pokoušeli chytat zloděje všeho druhu. Nemluvím o dalších, leckdy oborech do té doby téměř pro nás neznámých. Přispěla k tomu mohutná amnestie hned na začátku roku 1990, kdy byli vězni nejen propuštěni, ale byly jim i vyčištěny trestní rejstříky, a také nechuť mladé generace živit se prací. Ta se trestnou činností nejen obohacovala, ale i bavila. A tak se vězeňská zařízení zase rychle plnila.

Ladislav Beran patří k nejpilnějším autorům v Jihočeském klubu Obce spisovatelů. Absolutní jedničkou co do počtu napsaných knih je Jan Bauer, kterých jich má na svém kontě už přes dvě stovky. Toho asi těžko někdo dožene.  Ale i s Ladislavem Beranem se může málokdo měřit. Považte, že toto je již jeho 53. kniha! A to mu v tomto roce vyjdou ještě tři!  „V dubnu to bude kriminálka s názvem Lákavá nabídka ke zločinu a v druhé polovině roku Četnické povídky z Prácheňska a Zabij ho potichu! Na příští rok 2023 jsem vydavatelství MOBA už podepsal smlouvu na další dva tituly s názvem Poklona, páni četníci! a Čekání na vraha,“ ještě upřesnil. Znamená to, že námětů je stále dost a Ladislav Beran je opět zpracuje se svým specifickým humorem, kriminalistickým nadhledem a s notnou dávkou napětí.

Ladislav Beran při podpisu knihy věrné čtenářce. Foto J. Pixová


Přípitek Ladislava Berana s dalšími členkami Jihočeského klubu Obce spisovatelů, zleva Radkou Velkovou a Jaroslavou Pixovou. Foto V. Pixa

Autor při autogramiádě. Foto J. Pixová

2 komentáře:

  1. Poctivě s přiznávám, že autora pana Ladislava Berana neznám, ale to neznamená, že mu nemohu tímto příspěvkem sklonit poklonu za jeho tvůrčí činnost. Trochu málo vím, o čem psaní knih je proto si práce spisovatelů cením! Jen pro zajímavost - jako poslední svoji práci jsem v roce 2020 a 2021 vydal dvoudílný venkovský román z Pošumaví pod názvem "Hájovna v Podlesí" o rozsahu 2x 420 stran. Pana Berana ještě jednou zdravím a přeji pevné zdraví a klid na práci.
    S pozdravem Miroslav Čepický

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za knižku a přeji mnoho dalších knih a pevné zdraví Melicharova

    OdpovědětVymazat

Nejčtenější články: