středa 25. května 2022

Pár slov k 18.ročníku literární soutěže o Jihočeskou žabku

Osmnáctý ročník literární soutěže o Jihočeskou žabku byl uzavřen. Organizátoři soutěže sice díky uvolnění covidové situace očekávali větší počet účastníků, ale ani tak nebyl výsledek špatný. Naprostá většina letošních soutěžících jsou dívky, chlapci měli tentokrát pouze čtyři zástupce. Povzbudivé pak je, že se některá jména v seznamu zapojených mladých autorů objevují opakovaně. Svědčí to o tom, že tito účastníci mají o literární projev skutečně zájem, a také je evidentně znát jejich literární růst. Největší skupinu tvořili studenti gymnázií a středních škol – nejpočetněji zastoupená byla věková kategorie 16 let. Také ve výčtu zapojených škol lze s potěšením konstatovat, že se do soutěže opakovaně vrací a obvykle i s dobrými výsledky studentů. Aktivní zájem o Jihočeskou žabku už v minulosti přesáhl hranice regionu, ani letos tomu nebylo jinak a tentokrát se dokonce se svou prací přihlásila i česká studentka z Anglie.

Úroveň byla velice slušná - zajímavá volba námětů i formy zpracování. Bylo těžké fundovaně rozhodovat mezi pracemi, které postoupily do finále se stejným počtem bodů. Takže porota skutečně neměla lehkou práci – ideální by bylo moci odměnit každého z účastníků s vyšším obodováním, což ovšem zatím není možné. Stejně ale byly uděleny dvě druhé ceny a navíc i tři čestná uznání.

Opakovaně se stává to, že nejsou dodrženy podmínky vypsané soutěže. A to je hlavně rozsah prací. V podmínkách byly u prózy původně určeny dvě stránky strojopisu, pro snazší orientaci s upřesněním na počet úhozů. Pochopitelně je těžší vměstnat děj do menšího počtu řádek, ale právě v tom se osvědčí literární schopnosti. Tolerovat se dá malé překročení o pár řádek, ale letos byly případy, že byl předepsaný objem obsahu překročen i víc než dvojnásobně. Takže autoři takových prací, ačkoliv měli v některých případech díky námětu i zpracování naději na umístění mezi vítězi, se tak připravili o šanci.

Pokud nenajdete svoje jméno mezi vítězi, není třeba věšet hlavu – již v lednu příštího roku bude vyhlášen další ročník soutěže o Jihočeskou žabku a tentokrát to může vyjít i vám.

Slavnostní předání cen vítězům se uskuteční:

ve čtvrtek 2.června od 14 hodin

v sále Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě
(viz nově dostavěná budova). 

Přijít podívat se může kdokoliv ze soutěžících či jejich přátel. Jenom prosíme ty vítěze, kteří se nebudou moci dostavit k převzetí cen, aby nám dali vědět.


Jihočeský klub Obce spisovatelů
České Budějovice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: