úterý 31. května 2022

Zachráněná premiéra U Váňů

Ačkoliv soubor Kabaretu U Váňů nastudoval detektivní hru s názvem Případ Eleonora již před více než dvěma roky, covid posunul její premiéru až na poslední květnový čtvrtek. Vstupenky zakoupené už před dvěma roky byly sice stále v platnosti, ale někteří jejich držitelé na ně zřejmě zapomněli, takže poprvé jsem při premiéře zažila, že nebyl sálek U Váňů zaplněný do posledního místečka.

       I tentokrát pocházel uvedený titul z dílny Jiřího Suchého, a to v úpravě a režii Edy Váni, který je také autorem vtipných textů svižných písniček, doprovázejících kabaretní taneční čísla s choreografií Pavly Nýdlové. Kromě Edy Váni je pod hudební složkou pořadu podepsán také Michal Bosák a Jaroslav Peterka, jehož melodie nechybí v žádném z dosud uváděných titulů.

       Komediálně postavený děj o nenadálé smrti subrety Eleonory v podání Lenky Kozákové (alternované Ivou Šlehovrovou) rozehrávají v absurdních eskapádách a komických situacích další postavy šantánových dámiček. Naivní subreta Francis, kterou hraje Denisa Holečková, ambiciózní garderobiérka Žaneta prezentovaná Pavlou Šafaříkovou (v alternaci s Monikou Lampedecchia) a rázná impulsivní inspicientka, ztvárněná Pavlou Nýdlovou. Jejich protějškem je pak profesor Pierre Chimaque, z něhož se později vyklube policejní inspektor, jehož postavu ztvárnil Ondřej Stránský. V další mužské roli kapelníka Reného, doprovázejícího hudební vstupy na piáno, našel svůj prostor Michal Bosák. Eda Váňa vstupuje na scénu až ve druhé polovině hry jako protřelý podvodník Don Alfonso Notabene s partnerkou Stellou, a tu si s espritem sobě vlastním zahrála Jiřina Váňová (v alternaci s Petrou Doktorovou).

       I tentokrát bych v konečném hodnocení vyzvedla především Váňovu jedinečnou a nápaditou hru se slovy, humorné dialogy a nejednou překvapivě vygradované pointy písniček. A mimo jiné také herecké nasazení herců, jejich výdrž a obětavost. Jak totiž uvedl kabaretiér Eda Váňa, hru, které před dvěma roky zatáhla oponu covidová pandemie, musel soubor opět znovu nastudovat, než ji mohl uvést na scénu. Za to, že překonali všechny překážky, jim patří díky publika, které zůstává věrné právě tomu svému kabaretu.              

                                                                                                             Hanka Hosnedlová
 FOTO: Jana Heřmanová

Denisa Holečková, Pavla Šafaříková, Pavla Nýdlová a Lenka Kozáková


Michal Bosák a Pavla Šafaříková

Eda a Jiřina Váňovi




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: