neděle 12. června 2022

Křest na jedničku s hvězdičkou

 První červnové úterý si vybrala pro křest své básnické prvotiny Lenka Bittová, mimo jiné členka Jihočeského klubu Obce spisovatelů. Prezentaci své první sbírky, kterou vydalo pražské nakladatelství Galén, umístila do českobudějovické Horké vany, kde v minulosti proběhla řada podobných událostí. Už od prvních okamžiků tohoto večera bylo všem jasné, že autorka věnovala přípravě programu, jímž sama provázela, hodně času, přemýšlení a vlastně i sil. Dobrým tahem v programu večera se ukázaly příjemné hudební předěly, o které se postaralo trio mladých folkařů zatím bez názvu a nadaná pianistka. A to nemluvím o jedinečném rautu, jímž autorka odměnila své věrné publikum. Mou osobu poctila autorka funkcí kmotry, která kromě povinnosti vyprovodit sbírku na cestu za čtenáři sklenkou šampaňského, měla možnost sdělit i něco málo o Lence jako člověku i básnířce.

Lenka sama představila svou prvotinu a svým způsobem ve skromnosti trochu i sama sebe. O jejích životních osudech jsme se vlastně dozvěděli více až z předmluvy v její knížce, kterou pojednala tak trochu jako předčasný dárek k blížícímu se životnímu jubileu. Věděli jsme sice, že vystudovala biochemii a že odešla za dalším prohloubením studia do Spojených států. Ovšem překvapením pro nás bylo zjištění, že tam setrvala celých dvacet roků a domů se vracela nejen se zkušenostmi, ale i se třemi krásnými dětmi. Jejím současným působištěm je Biologické centrum AV a kromě toho učí chemii na gymnáziu.

V Jihočeském klubu Obce spisovatelů, kam ji přivedla a doporučila dlouholetá členka Stáňa Bumbová, je poměrně krátce, ale už hned v čekací lhůtě byly její verše publikovány a příznivě přijaty v Literárním fóru. Jak otevřeně přiznala, poezii jako takovou objevila de facto teprve před zhruba čtyřmi roky. Zaujala ji právě tato dostupná a jedinečná možnost sebevyjádření a shledala, že jí sdělení zakletá ve slovech a osobitých neotřelých metaforách pomáhají vyjádřit a vypsat nejen myšlenky a pocity, ale i zhuštěné životní příběhy. Její talent je nesporný a oceňuji i pokoru, s níž přijala určitá doporučení a rady, které nezpochybnitelně posunuly její tvorbu dál na stupnici kvality.

O tom přesvědčila už dva roky po sobě i porotu populární nezávislé celostátní literární soutěže Trapsavec, založené trampskými psavci v době nesvobody již před více než osmačtyřiceti lety. Za dva roky dokázala za svou poezii získat hned tři ocenění a postoupit do kategorie oldpsavců. A já věřím, že v tomto gardu bude se svými básněmi pokračovat i nadále, protože nakročeno má opravdu víc než skvěle...

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: