čtvrtek 27. října 2022

Jana Dohnalová - Lokálka Štěpánka

Jana Dohnalová

Lokálka Štěpánka

Epika, 2022


Lokálka Štěpánka je roztomilá knížka z pera jihočeské autorky Jany Dohnalové, která sice žije v Londýně, ale pravidelně se vrací do svých milovaných Černovic na Táborsku. Tentokrát se jí podařilo propojit realitu v podobě tamější lokální železnice a první lokomotivy na této trati, které dala jméno Štěpánka, s pohádkovou fantazií dětského světa.

Personifikace lokomotiv či železničního mostu poskytla autorce podstatně širší pole pro jednotlivé příběhové kapitolky, které na sebe chronologicky navazují a provádí tak netradiční formou dětského čtenáře celou historií trati včetně paralelně se odvíjejících světových událostí. Děti se cílenou nenásilnou formou seznámí s počátky výstavby tamější železniční trati, s válečnými roky, s přechodem z parního pohonu na motorový a dalšími změnami na trati, v okolní krajině i v životě jejích obyvatel.

Navíc jsou popisované příběhy vyšperkované pohádkovými možnostmi, které sice korespondují s běžným každodenním děním, ale dávají popisovaným příhodám křídla dětské obrazotvornosti. Takže kluci a děvčátka se nejen pobaví vtipnými a pro děti naprosto srozumitelnými příhodami, které nepostrádají ani určitá ponaučení, ale zároveň si tak malí čtenáři osvojí i jisté znalosti z historie, zakomponovaných do pohádkově nadsázkových příběhů. Navíc je publikace doplněna řadou veselých barevných obrázků Niny Roubíkové, skvěle doplňujících dějovou paralelu celého zábavného i poučného vyprávění. 

 Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: