čtvrtek 9. února 2023

Stojí zato oživovat minulost

První únorový čtvrtek byl zvolen za den pro prezentaci nevšední publikace „Jihočeské osobnosti známé a méně známé“, která se odehrála v budově Krajského úřadu v Českých Budějovicích. Autory knihy s upřesňujícím podtitulem „Oživování kulturní historie“ jsou známí spisovatelé a odborníci Bohumil Ždichynec a Vladimír Novotný. Oba se velkou měrou zasloužili také o únorové slavnostní uvedení této mimořádné publikace, která vzbudila zájem čtenářů především tím, že na svých stránkách představuje osobnosti, které sice již nežijí, ale svým životem a svou prací jsou navždy spojeny s českým jihem.

Důležitost takového mapujícího knižního díla, zaštítěného jihočeským hejtmanem Martinem Kubou, podtrhovala při křtu samotném nesporně i přítomnost českobudějovické primátorky Dagmar Škodové Parmové, senátora Tomáše Jirsy, krajského radního Tomáše Bouzka, členky Rady Obce spisovatelů ČR a Rady Syndikátu jihočeských novinářů Hanky Hosnedlové a především spoluautora publikace Vladimíra Novotného s chotí. Součástí slavnostního prezentačního odpoledne byla i vernisáž obrazů výtvarnice Claudi Ondok, hlásící se rovněž k jihočeskému původu. Některé z jejích vystavených obrazů se vztahují k prezentované knize, protože jsou portréty vybraných osobností z této zajímavé publikace. A zapomenout bych neměla ani na Jitku Šalenou z oddělení kultury krajského úřadu, která slavnostním odpolednem slovně prováděla.

Musím se přiznat, že zmiňovaný knižní titul jsem viděla již zhruba před půl rokem na okraji jihočeské metropole v Hrdějovicích, kde představení tohoto knižního díla organizovala Anna Doubravová, manželka jednoho v knize zařazených umělců, která se na vzniku knihy podílela tentokrát po technické stránce. Program hojně navštíveného setkání pod širým nebem byl tehdy doplněn mimo jiné širší vzpomínkou právě na výtvarníka Milana Doubravu.

Vraťme se ale ke knize samotné. Jedná se o nákladnou a nesporně velice fundovanou publikaci, s četnými dobovými ilustracemi a obrazy výtvarných děl, a to v celobarevném provedení. Volně navazuje na podobně koncipovanou knihu Pozapomenutí Jihočeši, která vyšla již v roce 2021. V aktuálně představované publikaci je nyní zařazeno jedenadvacet osobností jihočeského regionu z kulturní oblasti, ať už literární či umělecké. Navíc je každá z nich spojená s jinou lokalitou v kraji, takže je zároveň i jakousi poutí po místech, v nichž se zmiňovaní tvůrci narodili, tvořili a žili. Někteří z nich patří k dobám uplynulým, dokonce k dávné historii, jiní své životní kroky ukončili v nedávných letech. Čtenáři se tak dozví spoustu údajů a zajímavostí nejen o jménech notoricky známých, ale i o těch, kteří ačkoliv se spolupodíleli na vytváření širokého kulturního povědomí, nedosáhli jejich slovutnosti a popularity. Podle autorů byli vybráni po zralém uvážení s pocitem, že jejich život a dílo může poznanou moudrostí říci mnohé i současným generacím.

Dovolím si uvést výčet těchto osobností včetně místopisu: Věroslav Mertl (České Budějovice), Milan Doubrava (Hrdějovice), Václav Lacina (Hluboká nad Vltavou), Josef Vlastimil Kamarýt (Velešín), Jan Cimbura (Putim), Miloslav Troup (Čestice), Jan Hodějovský z Hodějova (Kotýřina), Ladislav Stroupežnický (Cerhonice), František Heřmánek (Třeboň), František Hrubín (Chlum u Třeboně), Václav Kiml (Strunkovice pod Blanicí), Bohuslav Balbín (Jindřichův Hradec), František Jaromír Rubeš (Čížkov), Petr Chelčický (Chelčice), Jindřich Boška (Vlachovo Březí), Simonetta Buonaccini (Pelhřimov), Karel Bodlák (Soběslav), Josef Krejsa (Husinec), Otokar Mokrý (Vodňany), Karel Šarlih (Včelná pod Boubínem), Josef Chwala (Prachatice). Také oba autoři textů jsou úzce propojeni s jižními Čechami, ať už částí svého života či prostřednictvím přátel, ale hlavně zájmem o tento region, který nabízí ještě tolik kulturních zajímavostí či pozapomenutých jmen, jejichž nositelé se více či méně zřetelně zapsali do kultury kraje.

„Není pravda, že minulost je mrtvá, jak víme, není ani minulá. To se týká i tajemství známých či méně známých uměleckých osobností, které tady žily před námi a k jihočeským kořenům se ve svém díle vděčně vracely. Místo klasického bedekru se čtenář v knize seznámí s neobvyklým způsobem cestování, jehož prostřednictvím objeví turisticky někdy méně známá, zato kulturně zajímavá místa. Každé zastavení se pak může stát pomyslným pomníčkem, vztahujícím se k pozapomenuté minulosti daného kraje,“ tvrdí autoři knihy, kteří se snaží svým dílem připomenout ty, co kulturní minulost vytvářeli.

Zatímco Bohumil Ždichynec na jihu Čech prožil své dětství, studentské mládí a po celý život tyto vazby prohluboval a vrací se k nim i ve svých verších či próze, Vladimír Novotný nacházel cestu k českému jihu přes své literární a umělecké přátele. Jedním z nepřednějších byl pro něho Věroslav Mertl, mimo jiné dlouholetý čestný člen Jihočeského klubu Obce spisovatelů. Za svou srdeční záležitost pak V. Novotný považuje svůj vztah k dílu téměř zapomenutého Karla Šarliha či Simonetty Buonaccini, jak uvedl přímo při křtu zmiňované knihy.

„Opravdu stojí zato kulturní minulost oživovat a vracet do zorného pole zájmu jména pozapomenutá anebo téměř neznámá. Vždyť na minulosti staví i přítomnost a my jsme svým způsobem zodpovědní za to, aby byla co nejúplnější,“ uzavírá Vladimír Novotný.

---------------------------------------------------------

Kniha není v běžném prodeji v knihkupectvích, ale byla distribuována do knihoven a galerií. Bližší informace získají zájemci o knihu na adrese: zdichynec@tiskali.cz

Hanka Hosnedlová



Foto: Zuzana Heřmanová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: