úterý 28. února 2023

U Heyduků bylo živo

Již pošesté se o první únorové neděli sešli v píseckém Památníku Adolfa Heyduka jihočeští autoři a jejich příznivci na Velkém čtení spisovatelů, jehož tradici založil člen Jihočeského klubu Obce spisovatelů Richard Uher. Po Richardově smrti je akce navíc pojímána jako memoriál tohoto píseckého autora.

Ačkoliv bylo na první autorské čtení původně přihlášeno osm členů jihočeského spisovatelského klubu, zdravotní problémy si vybraly svou daň a snížily účast na šest kmenových autorů. Na druhé straně příjemným překvapením byla, navzdory studenému nevlídnému počasí, bohatá návštěvnost v publiku, kterou podpořili i někteří písečtí členové klubu.

Po úvodu Jiřího Práška z Prácheňského muzea v Písku, který je od samého počátku skvělým garantem tohoto příjemného setkání, vystoupil se svým příspěvkem Ota Pánek, který zastupoval klub spisovatelů při přípravě a zařizování zmiňovaného autorského odpoledne.

Tím byla odstartována přehlídka poezie a prózy v podání jednotlivých autorů, prokládaná hudebními vstupy Ivana Zborníka, který v tomto pořadu působí již také řádku let, a jeho žáka Ondřeje Sedláka. Drobné kytarové skladbičky báječně doplňovaly čtené slovo a dokázaly navodit pohodovou atmosféru jakéhosi novodobého literárního salonu.

Protože kvůli nemoci odpadl František Niedl, který měl autorské čtení zahajovat, jako první se tedy před posluchači objevil Alen Malina, což je pseudonym Josefa Vrby, který přečetl své básně z několika cyklů - od vzpomínek na dětství až po dojmy z cestování. Číslo dvě jsem si tím pádem vylosovala já a tentokrát jsem vsadila na romantickou prózu namísto osvědčených, publikem vítaných veselých povídek či oslovujících básní. Nicméně svou porci pobavení si vysloužila závěrečná tečka v podobě slovní hříčky o svištích, kteří si to sviští po strništi. A na scéně jsem ještě zůstala díky tomu, že nepřítomný Petr Šulista mne požádal o přednes jeho veršů věnovaných dvěma píseckým osobnostem - hudebnímu pedagogovi Otakaru Ševčíkovi a středoškolskému profesorovi Františku Talafousovi – v čemž mi vydatně pomohl František Tylšar, kterého jsem požádala o spoluúčast těsně před začátkem.

Velice příznivě na publikum zapůsobila recitace Stanislavy Bumbové a poetický dialog s její dvanáctiletou dcerkou, která již pomalu, ale jistě kráčí v matčiných stopách. Působivost přednesu ocenili jak přítomní posluchači, tak kolegové básnířky. Následující František Tylšar si pro své vystoupení vybral jednu ze statí ze své knížky se železniční tematikou, která překvapila nečekaný vtipným závěrem. Jana Dohnalová, zatím služebně nejmladší členka klubu, si vybrala jednu z kapitol své pohádkové knížky o Lokálce Štěpánce, v níž se pohádkové motivy prolínají s historickými a technickými fakty o této jihočeské zajímavosti. A jak bylo vidět, o problematiku zrušené lokálky se zajímaly i další posluchači v sále. Musím přiznat, že překvapením nejen pro mne bylo vystoupení Radky Velkové, která sice nečetla ze své publikace, ale velice poutavě vyprávěla o voroplavbě a zajímavostech kolem tohoto fenoménu, což tvoří obsah připravované knihy, která nesporně zaujme spoustu čtenářů.

Všichni vystupující obdrželi zajímavě řešenou propisovací tužku z dílny Oty Pánka a dámy pak navíc z rukou Jiřího Práška čerstvou květinu. Ani potom však setkání nekončilo, přítomní si jako obvykle chtěli popovídat s autory a navázat užší kontak se světem literatury – a to je přesně cíl, který podobné akce sledují. Protože spisovatelé bez čtenářů by byli zbyteční... Nesporné ocenění si zaslouží i připravené báječné občerstvení – slané i sladké - a sklenky s přípitkem, podle přání třeba i nealkoholickým.

Věřím, že stejně skvěle se vydaří i druhá část autorského čtení, naplánovaná na další únorovou neděli ve stejném prostředí. Program zahrnuje jména šesti dalších členů jihočeské spisovatelské obce, mezi nimž tentokrát převažují ženy a polovinu tvoří místní, písečtí autoři. Svými dílky se představí Jarmila Mandžuková, Jaroslava Pixová, Hana Marounková, Lenka Bittová, Ladislav Beran a Otakar Pánek. A o tom si pak přečtete příště.


Hanka Hosnedlová








Foto: Marie Buchalová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: