čtvrtek 13. dubna 2023

Jan Bauer - Hvězda Valdštejnova srdce

Jan Bauer

Hvězda Valdštejnova srdce

MOBA, 2023


Ačkoli název nové Bauerovy knihy s názvem Hvězda Valdštejnova srdce zní naprosto romanticky, její obsah situovaný do doby třicetileté války nese všechny známky krutosti své doby – od násilí přes válečné scény až po tehdejší politické komploty a zrady. Ovšem pravdou je, že i na tomto temném pozadí nechal autor vykvést lásce a toužebnému volání srdce.

Děj, jehož hlavní postavou je stárnoucí vévoda Albrecht Eusebius z Valdštejna, začíná drastickou scénou z popravy šestnácti důstojníků z Valdštejnovy armády, kteří zběhli z bitvy u Lützenu. Líčení jejich konce rukou kata Jana Mydláře je obzvláště silným dramatickým momentem tohoto nového Bauerova historického románu, ačkoliv v této kapitole se ještě s Valdštejnem samotným nesetkáme.

Ten totiž vstupuje na scénu až o několik stránek později, kdy přijímá závažný list z rukou podivného císařského posla, o němž záhy zjistíme, že je to převlečená krásná dívka. Nejenže probudila nečekaný vojevůdcův zájem, ale díky ní se začíná navzdory Valdštejnovu věku odvíjet i příběh jeho vášnivé lásky k této mladé protestantské šlechtičně. Tato skutečnost pak hraje roli i v dalších vévodových krocích na poli politickém i vojenském. A ovlivňuje mimo jiné i Valdštejnovo rozhodování, zda se postavit proti císaři či nikoliv. Zaslepený milostným vzplanutím opomíjí i důrazné varování svého dvorního astrologa Senniho, které ho mělo zachránit před špatným koncem. Jeho posedlost pozdní láskou přebíjí všechny rozumem a strategií řízené plány a postupy, což jej neodvratně vede do zkázy. Zhasíná tak i jeho poslední hvězda naděje...

Akčně postavený příběh, střetávání citů a tvrdé dobové reality, neustále bobtnající napětí a neočekávané dílčí zvraty – to vše dodává této Bauerově knize jistotu čtenářského zájmu. Rozhodně neodložíte knihu dřív, než dojdete k poslední stránce.

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: