úterý 2. května 2023

Hašek na hradě

 Miroslav Tota

Je tomu právě 140 let od narození a 100 let od úmrtí spisovatele Jaroslava Haška, fenomenálního autora postavy dobrého vojáka Švejka, ale samozřejmě i řady dalších děl. Jeho citlivý smysl pro inteligentní humor inspiroval Syndikát novinářů Vysočina k vyhlášení soutěže autorů „haškovských“ humorných povídek.

Do soutěže se organizátorům přihlásilo neuvěřitelných 116 autorů z Česka i Slovenska. Někteří z nich nabídli porotě více než jednu povídku. Porota měla v této silné konkurenci těžkou úlohu, aby dokázala z množství kvalitních příspěvků vybrat ty nejlepší povídky a jejich autory.

Vyhlášení výsledků soutěže se uskutečnilo v sobotu 29.4.2023 v prostorách hradu Lipnice nad Sázavou, který často navštěvoval místní rodák Jaroslav Hašek. Ten se také svým způsobem zasloužil o záchranu hradu v době, kdy chyběly síly k jeho údržbě a opravám a směřoval tak ke svému zániku. Alespoň část hradu se podařilo zrekonstruovat a zachovat pro veřejnost. Haškovo jméno se neslo celým programem i každým kouskem hradních prostor.

Mezi organizátory a hosty vyhlášení výsledků soutěže nechyběli předseda Syndikátu novinářů ČR, předseda Syndikátu novinářů Vysočina, starosta a místostarosta města Lipnice nad Sázavou. Jihočeský klub Obce spisovatelů reprezentovali v této soutěži Petr Šulista, Miroslav Tota a František Tylšar. Stejně jako v nedávné Řehečské slepici ani v „Haškovi“ nevyšel náš klub naprázdno. Vzhledem k vysokému počtu účastníků (170 příspěvků) organizátoři ocenili celou dvacítku autorů. Mezi oceněnými ve druhé desítce pořadí nechyběl Miroslav Tota, který přispěl do soutěže dvěma povídkami a František Tylšar, který přispěl povídkou jednou.





Foto: autor

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: