neděle 16. července 2023

Pohádková marmeláda je nejlepší!

V sobotu 15. července 2023 proběhlo v Muzeu lidové architektury, Lužnice u Třeboně již tradiční Marmeládobraní a Medobraní.

I přes rekordní teploty se v prostorách Muzea sešlo mnoho osobností pohádkového a kulturního života, společně s odborníky v oboru výroby marmelád a včelařství, aby zvolili nejlepší marmeládu a med letošní sezóny.

Do soutěžního klání bylo přihlášeno dvanáct skleniček marmelád a „ovocných směsí“ domácí výroby. Na regulérnost klání dohlížely ministryně pro Múzy České pohádkové akademie Lucie Štefanová – Šafranková a spisovatelka Jarmila Mandžuková. K příjemné pohodě hrál na akordeon pohádkový ministr hudby a poezie František Tylšar.

Mimo vlastní soutěže proběhla také velice zajímavá prezentace o včelách, včelařství a medu, kterou provedla Ing. Jana Novotná, a přednáška spisovatelky, členky Jihočeského klubu Obce spisovatelů Ing. Jarmily Mandžukové na téma Zdravá výživa. Obě vystoupení byla odměněna silným potleskem.

A jak to nakonec dopadlo?

Cenu za nejlepší med si odnesla Jana Novotná, která byla jedinou účastnicí klání. U marmelád to měla porota složitější. Ze všech skleniček se linula nádherná vůně, a protože jsem je i ochutnal, mohu potvrdit, že vůni následovala i skvělá chuť. Kromě tradičních rybízových a jahodových směsí se objevily i příchutě rebarbory, ananasu či černého bezu. Mezi vzorky byly i dvě „opravdové marmelády“. Jedna z citronu a druhá z ručně trhaného a osobně dovezeného izraelského citrusu kumqvát. Všem nakonec nejvíc chutnala Pohádková marmeláda Lenky Tylšarové z rybízu a vinných hroznů. Druhou pozici získala taktéž Pohádková marmeláda Lenky Tylšarové, tentokrát z izraelského kumqvátu. Třetí pozici obsadila směs z černého bezu.

Pokud i vy dokážete vyrobit originální a chutnou marmeládu, přijďte opět za rok a poměřte ji s ostatními. Diplom a věcná cena vás jako vítěze nemine. Do Muzea lidové architektury v Lužnici u Třeboně můžete zabrousit i během roku. Po celou sezónu je otevřeno o víkendech. Prohlídka je možná po telefonické dohodě na tel. 604 602 972  (Stanislav Kovář), 603 323 761 (Miloš Dědič).

===FJB===

Foto: Archiv ČPA:










Odborná porota


Vyhlášení výsledků


Prezentace Jany Novotné


Jarmila Mandžuková




Nejlepší med 2023 - Jana Novotná


Vítěz soutěže: Lenka Tylšarová ve své kuchyni.



















Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: