středa 27. září 2023

MARTINSKÁ POETICKÁ JESEŇ 2023

Petr Šulista

Ve dnech 8. – 10. září proběhl na Slovensku již 19. ročník setkání literárních klubů
a autorů ze Slovenska, Česka a Polska – Martinská poetická jeseň 2023, pořádaná Turčanskou knihovnou v Martině a Literárním klubem Duria za finanční pomoci Fondu na podporu umění.

Stejně jako loni, byla tato akce opět organizačně perfektně zajištěná novou metodičkou Turčanské knihovny Mgr. Dankou Kapustovou, která v této funkci vystřídala paní Taťanu Sivovou. Slavnostního programu v pátek odpoledne, představení tvorby autorů Almanachu MPJ 2023 spojené s kulturním programem, se zúčastnilo přibližně 60 účastníků. Dalšího organizovaného programu pak 40 autorů.

Prezentace vydaných publikací autorů za uplynulý rok proběhla v páteční podvečer v penzionu Černá paní, kde byli všichni ubytováni. Toto místo, jak v sobotním dopoledni sdělil ve své velmi zajímavé přednášce o Matici slovenské
a rozsahu jejích aktivit v minulosti Mgr. Peter Cabadaj, sehrálo po srpnu roku 1968 velice důležitou roli, neboť se stalo jejím hlavním stanem, kde až do roku 1970 mohli v rámci časopisu Matiční čtení svobodně publikovat nejen slovenští, ale i čeští
a moravští autoři. Po jeho přednášce následovalo autorské čtení, v němž autoři přednesli ukázky ze své tvorby. Odpoledne měli všichni možnost prohlédnout si muzejní zahradu Slovenského národního muzea a navštívit Národní hřbitov v Martině, kde je mimo jiné pohřben i náš významný fotograf Karel Plicka (1894 – 1987). Poté PhDr. Peter Mišák pohovořil na téma Matice slovenská dnes. Odpolední program uzavřela Tvořivá literární dílna Mgr. Marka Matušky. Po oba večery se pak, stejně jako loni, dlouho povídalo a zpívalo za kytarového doprovodu Oldřicha Svobody a Beaty Vargové Kuracinové. Zkrátka, nádherná akce, na kterou budou jistě všichni moc rádi vzpomínat.

Fotografie z akce poskytla Turčanská knihovna v Martině:


 Účastníci MPJ před Slovenským národním muzeem

 Na Národním hřbitově

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: