čtvrtek 26. října 2023

Jana Dohnalová - Legenda o sedmi skrýších páně Schönbachových

Jana Dohnalová

Legenda o sedmi skrýších páně Schönbachových

Epika, 2023


Kniha, která je literární kronikou jednoho českého podnikatelského rodu Schönbachových, vznikla na základě faktografické brožurky zpracované v roce 2008. Po jejím vydání se mnoho čtenářů pozastavovalo nad její stručností a projevilo zájem o podrobnější zpracování osudů rodiny zakladatele kožedělné výroby na Vysočině, který si svou cílevědomostí a houževnatostí vysloužil přezdívku Černovický Baťa. Románová sága se rodila pomalu a zdlouhavě, protože byla postavená na sběru faktů o příslušnících této širší rodiny a o dobových reáliích jak v místním, tak celostátním měřítku.

Děj začíná na podzim 1866 v Terešově líčením běžného života mistra Schönbacha, do něhož zákonitě zasahují i politické události v Evropě a Rakousku-Uhersku. Jednotlivé kapitoly pak líčí střídavě postup životních osudů rodiny v Terešově a jedné z hlavních postav Rudolfovi, který odešel z domova a zakotvil na Vysočině v Černovicích. Autorka vykresluje dobovou situaci v malém městečku, včetně prvorepublikových nadějí i válečných let, ale i neúnavnou snahu Schönbachových vybudovat prosperující firmu, což se i průběžně a za velkých obětí i dařilo. Zlomové roky po druhé světové válce však připravily rod Schönbachů nejen o veškerý majetek, ale i o víru ve změnu, což bratři pak řeší útěkem do zámoří.

Publikace je v závěru doplněna několika dobovými dokumentárními fotografiemi i stručnými životopisnými údaji o bratrech Schönbachových.


Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: