středa 1. listopadu 2023

Jan Bauer - S cejchem vraha

Jan Bauer

S cejchem vraha

MOBA, 2023

       Už samotný název nové knihy z dílny neobyčejně plodného jihočeského spisovatele Jana Bauera vzbuzuje ve čtenářích zájem a jednoznačnou zvědavost. Tentokrát se bude jednat o „mordy v časech císaře Rudolfa II.“, jak upřesňuje podtitul této Bauerovy knižní novinky, a to je jistě další polínko na ohníček čtenářovy fantazie. V podstatě jde sice o druhé vydání tohoto dobrodružného románu z roku 2016, ale úpravami a dodatky obsah knihy získal širší výpovědní hodnotu, aniž by ztratil na svém napětí.

      Děj začíná návratem bakalářského mládence Lukáše Trobla z Heidelbergu do Čech. Lukáš, syn z nepříliš významného českého rodu z Květnice absolvoval v zahraničí studie na heidelbergské evangelické univerzitě a nyní se pln nadějí a plánů vrací zpátky do Čech. V Praze by rád zakotvil na císařském dvoře, kammu měl dopomoci jeho strýc, ale události dostávají nečekaně prudký spád, s nímž Lukáš ani ve snu nepočítal. Potkává tajemnou dívku Terezu, poznává další, ne vždy přátelsky naladěné osoby a díky své nezkrotné povaze se neustále dostává do sporů se svým okolím. Kromě jiného se zaplete do hádky a nakonec i do souboje s vlašským alchymistou Bellarminim. Lukáš byl zručný šermíř, a tak po krátké šarvátce soupeře lehce zranil. Podle domluvy, že souboj bude ukončen první krví, se přes alchymistovy protesty rozcházejí, aby se vyhnuli setkání s městskými biřici. Souboje byly totiž královským výnosem v oné době striktně zakázány.

       Ovšem další události přinášejí pro Lukáše nejen překvapivé, ale i značně nepříznivé okolnosti.  Jeho soupeř je totiž druhý den nalezen mrtev a vzhledem k předchozí potyčce je Lukáš zatčen a uvržen do vězení. A tady se teprve začíná odvíjet dobrodružný příběh, plný násilí, zvratů, intrik a nečekaných překvapení. Drsný svět středověku není našemu hrdinovi zrovna nakloněn a jak si s tím vším poradí náš hrdina, mladý Lukáš z Květnice, vám prozradí až další stránky této napínavé knihy.

Hanka Hosnedlová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: