středa 15. listopadu 2023

Včelenské setkání

Začnu takovou malou vzpomínkou, starou téměř tři desítky let. Tehdy jsem byla v Austrálii a povedlo se nám dostat do takového speciálního kostela v Brisbane. Kostel byl strohý, zvenku i zevnitř, ale zajímavý byl jednoduchý dřevěný oltář, na němž byla připevněná kovová deska. Bylo 11.11. - tzv. Remembrance Day, Den válečných veteránů. Přesně v 11 hodin 11 minut se ve stropě otevřel zvláštní otvor a dovnitř se prodral sluneční paprsek, který ozářil onu kovovou desku na oltáři se jmény padlých Australanů ve druhé světové válce. Byl to doslova magický zážitek a  dodnes jsem na ten nevšední moment nezapomněla.

      Takovým slunečním paprskem při prezentaci osmi autorů z Jihočeského klubu Obce spisovatelů v novotou vonících prostorách obecního úřadu ve Včelné byl nesporně zájem přítomných posluchačů. A bylo rovněž 11.11., i když už odpoledne.

       Akce s autorským předčítáním se uskutečnila díky dlouholeté člence klubu Jarmile Mandžukové, která vše zorganizovala, včetně milého pohoštění. Setkání čtenářů a spisovatelů bylo spíše komorního rázu, ale o to víc srdečné a přátelské. František Niedl a Jan Bauer se  svými ukázkami soustředili na historii středověku, Hanka Hosnedlová si připravila nostalgické podzimní verše s vyznáním trampingu a krátkou povídku z cyklu Etudy mléčných zubů. Básně měly v repertoáru i Stáňa Bumbová se svou talentovanou dvanáctiletou dcerou a u veršů, hlavně z cest, zůstal také Josef Vrba. Soubor básniček proložených i prozaickou ukázkou si připravil také Petr Šulista, který přijel ze Strakonic. A zmínku si v této souvislosti zaslouží i další členové klubu - Ota Pánek, který přijel podpořit své kolegy až z Písku, obdobně jako českobudějovický Josef Škopek. Pobavení pak vzbudila Jana Dohnalová, která dorazila z Táborska i se svou rodinou - ale o hodinu později, než byla akce zahájena. Navigace ji totiž zavedla do úplně jiné Včelné, a to pod Boubínem. Nicméně její čtení o podnikatelském rodu Schönbachových z Černovic vzbudilo zájem zejména starších návštěvníků. Oficiální program zakončila sama hostitelka Jarmila Mandžuková, mimo jiné i tamější knihovnice, jejíž esejistické stati zahřály u srdce svou upřímností a optimismem.

       Navíc přislíbila opakování tohoto příjemného setkání i v roce příštím, s uvážením možnosti obnovit předvánoční multiautogramiády, které je v současnosti v krajském městě problematické realizovat.                        

                                                                                                          Hanka Hosnedlová


Foto: Marie Buchalová

(pro větší velikost klikněte myší na obrázek)













Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: