neděle 7. ledna 2024

František Niedl - Baron Trenck

 Baron Franz von Trenck se narodil a téměř vzápětí hned zemřel. Porodní bába ho vykoupala ve víně a tím ho přivedla znovu k životu. Říkalo se, že takovému člověku se bude smrt vyhýbal, ale že za každý rok jeho života se mu odečtou dva. Potud legenda, která se však téměř do písmene vyplnila.

   Už jako malý se Franz ukázal jako velmi nadané dítě. Rychle se učil, ovládal pět jazyků, domluvil se sedmi, uměl hrát výborně na housle, později byl považován i za odborníka na anglickou literaturu. Avšak díky své nezkrotné a popudlivé povaze se dostával do neustálých konfliktů. Souboje, ať už kvůli tomu, že se na něho někdo špatně podíval, utrousil nejapnou poznámku, nebo když si s Trenckem chtěl vyřídit účty za nevěru své manželky, které se měla dopustit právě s Trenckem, zhrzený manžel, byly téměř na denním pořádku. Má potíže s uznáváním autorit, je obávaný a všude si nadělá spoustu nepřátel. Nakonec je propuštěn z Pálffyho husarského pluku. Pokouší se žít na svém panství Brestovac ve Slavonii se svou krásnou a milující manželkou a dětmi. Ale jeho neklidná povaha mu to nedovolí. Nechá se naverbovat do ruské armády a zúčastní se tažení proti Turkům, kde se mnohokrát vyznamená svými činy v boji, mnohokrát se na něj sápe smrt. Dokonce už stojí na popravišti, ale i z něho se mu podaří vyváznout.

    Po návratu na Brestovac dá dohromady oddíl pandurů a vyčistí okolní kraj od banditů. Ale v té době je v samém základu díky pragmatické sankci, která umožnila, aby na trůn usedla žena, ohrožena samotná podstata monarchie. Španělé, Francouzi, Bavoři a především ambiciózní Prusové včele s Fridrichem II., ti všichni útočí na mladičkou Marii Terezii. A tehdy jí baron Trenck nabídne, že na své náklady zverbuje a vyzbrojí tisíc pandurů a královna tuto nabídku přijme. A tak mohou Trenckovi panduři začít mezi nepřáteli šířit hrůzu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: