pondělí 8. ledna 2024

Z tvorby Jiřího Slámy

 Meč
aneb
Od Juana Carlose
k princezně Leonor

 

Stalo se čtvrtého ledna 2024. Při literární schůzce putoval v restauraci Beseda kolem dokola okolo stola meč. Ten meč nechal kolovat František, který jej dostal od kohosi darem coby autor historických románů. Já si v tu chvíli na něco vzpomněl a hned to dal k dobrému, aby řeč nestála: „Následnice španělského trůnu princezna Leonor obdržela loni na vojenské akademii v Salamance, kde studuje, důstojnickou šavli. Na youtube.com je pětiminutové video,“ řekl jsem.

 

Nato přišla od majitele meče nečekaná odpověď. František totiž pravil: „Otec mé ženy žil v emigraci ve Švýcarsku a při cestě autem po Španělsku v sedmdesátých letech se mu auto porouchalo. Zastavila u něho silná motorka. A on to byl – následník španělského trůnu Juan Carlos!“ Dostali jsme se ladným obloukem prostřednictvím Františkova meče od současné následnici španělského trůnu princezny Leonor k jejímu dědečkovi králi Juanu Carlosovi (španělským králem 1975 – 2014)).

 

Kruh se uzavřel stejně jako putování meče okolo stolu. Španělská monarchie má heslo „Un monarca, un imperio y una espada. (Jeden monarcha, jedno impérium a jeden meč.) Je to verš ze slavného sonetu, jehož autorem je Hernando de Acuňa(1518 - ?1580). Takže jsme se dostali od   princezny Leonor velmi stylově až k jejímu dědečkovi králi Juanu Carlosovi! Un monarca, un imperio y una espada...

                                                                    Jiří Sláma

 

youtube.com     „PRINCESA LEONOR:recibe el SABLE que la ACREDITA simbólicamente como

                            DAMA CADETE/RTVE Noticias

                            2:43 min

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: