úterý 23. dubna 2024

Město věčné inspirace

Jen málokterý autor je tak věrný jednomu ústřednímu námětu, jako českobudějovický fotograf a nadšený patriot Milan Binder. A co víc, žádná z Binderových knih se nestala neprodejným ležákem – naopak u nejedné z osmadvaceti jeho dosud vydaných knižních titulů, věnovaných právě Českým Budějovicím a okolí, se musel pro velký čtenářský zájem dělat dotisk.

       Velká nákladná publikace s názvem České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka nese sice jako datum vydání loňský rok, ale v podstatě vznikla z článků a fotografií původně publikovaných v Budějcké drbně v letech 2016 – 2022. Knížka obsahuje stovku zajímavostí a nevšedních informací týkajících se jihočeské metropole a jako bonus pak pět dalších, které hranici krajského města překročily. S autory se tak podíváte třeba do budějovického podzemí, kudy protéká Mlýnská stoka, dozvíte se, co skrývá báň Černé nebo Bílé věže, jak se našlo srdce školního zvonu, který je nejstarší strom ve městě, jak to bylo se slepým říčním ramenem či s kamennými hlavami na solnici, koněspřežkou, voroplavbou, loděnicí nebo populárním velorexem,  co se Albertu Lannovi nepovedlo a desítky dalších nadmíru zajímavých témat doložených fotografiemi i jiným obrazovým materiálem. Dalším příznivým faktem, který knihu doprovází, je skutečnost, že byla téměř vzápětí po jejím vydání vyprodána.

         To ovšem neznamená, že by neúnavný Milan Binder neměl v rukávu hned další knihy a  zajímavé náměty. Svůj okruh čtenářů samozřejmě najde dokončovaná publikace ke stému výročí Aeroklubu České Budějovice a na pulty knihkupectví zamíří již nová knížka věnovaná činorodému Adalbertu Lannovi, jehož život byl rovněž spojený s krajským městem na jihu Čech. V pokročilém stádiu rozpracovanosti je i kniha o zdejší populární tabákové továrně a bez zajímavosti rozhodně nebude ani knižní připomínka k 50 letům trvání Výstaviště Země živitelka.

          Ovšem Binderův akční rádius se nazastavil jen u knih, je totiž ještě mnohem širší a pestřejší. Oblíbené a hojně navštěvované jsou jeho besedy a přednášky – věnované samozřejmě především Českým Budějovicím, a opomenout bychom neměli ani jeho práci s mládeží v podobě fotokroužku, který vede. A bez povšimnutí by rozhodně neměla zůstat ani spolupráce s Jihočeským muzeem a Okresním archivem v Českých Budějovicích.

           Zapomenout bychom neměli také na tématické výstavy fotografií, lákající místní i turisty. Českobudějovičtí si už zvykli na prostorové fotoprezentace na náměstí Přemysla Otakara II., kde budou letos opět přímo na dlažbě pokračovat obrazové Budějovické nálady a velkoformátové fotografie na prostorových panelech. Čtyři českobudějovické věže v obrazech připomene v letních měsících další výstava s názvem Perem, štětcem, uhlem, na níž se bude podílet řada umělců.

           Předvánoční expozice v radniční síni, která potrvá až do ledna nového roku, bude tentokrát věnována historii českobudějovickým křižovatkám a jejich historii v průběhu času.

           Milan Binder a jeho spolupracovníci mají plnou náruč nevšedních nápadů, co ale potřebují, je nejen čas, ale i vstřícnost místních institucí i jednotlivců – abychom se my ostatní měli stále na co těšit...

Hanka Hosnedlová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: