pondělí 24. června 2024

Zeyerovy Vodňany po šestadvacáté

Vodňany – Před necelými třiceti lety se v hlavě Jana Bauera zrodila myšlenka zúročit mimořádnou vodňanskou literární tradici představovanou známým trojlístkem Zeyer, Mokrý, Herites a výsledek se hned dostavil. V roce 1997 se poprvé ve Vodňanech konalo setkání spisovatelů s názvem Zeyerovy Vodňany časem doplněné o udělování literární ceny Zeyerův hrnek. Od té doby se tato setkání konala každoročně s výjimkou jednoho roku.

Organizace letošních Zeyerových Vodňan se jako obvykle ujala místní Knihovna Gelasta Vodňanského. Doprovodný program se rozjížděl již od pondělí 17. června, vyvrcholením bylo páteční setkání spisovatelů. Jeho zahájení se tentokrát konalo v příjemném prostředí Kavárny a čajovny u lípy, kde spisovatele uvítal starosta Vodňan Martin Macháček. Celkem dorazilo čtrnáct autorů, z nichž z Jihočeského klubu Obce spisovatelů přijel Hynek Klimek, František Niedl a Jaroslava Pixová. Po dopoledních besedách se žáky místních škol pak spisovatele odpoledne čekala výprava do blízkých Libějovic a návštěva zdejšího „nového“ zámku. Jeho majitel nás provedl značně zdevastovaným historickým objektem založeným v polovině 18. století Františkem Leopoldem I. Buquoyem, prodaným v roce 1801 Schwarzenbergům, kteří ho přestavěli a v roce 1924 prodali církevnímu řádu redemptoristů. Ti zde vybudovali další budovu kláštera a kostel. Po roce 1948 se zámek dostal do majetku státu a vznikla zde kasárna a výcvikové středisko pohraniční stráže a služebních psů. Po roce 1990 se zámek dostal do rukou soukromých majitelů a od té doby zůstal prázdný, neudržovaný a chátral. K jeho devastaci přispěl nejen zub času, ale také plenění náhodnými návštěvníky. Až v roce 2020 se objevil odvážný mladý pár, který ho koupil a snaží se ho postupně opravit a vrátit mu jeho původní podobu. Popřáli jsme mu všichni hodně elánu a výdrže u této nikdy nekončící práce nejen na objektu, ale i na 44 hektarech zámeckého parku.

Slavnostní večer s udílením cen Vodňanského trojlístku a autorským čtením se konal na dvorku U Koníčka. Za literární tvorbu pro děti získal trojlístek Tomáš Končinský za knihu Do Nepaměti, která již předtím získala cenu Nejkrásnější kniha roku. V kategorii literatury pro dospělé byl oceněn Josef Pecha, šumavský průvodce, za knihu Toulání ztracenou Šumavou. Nejvíce půjčovanou knihou ve vodňanské knihovně jsou Vodňany včera a dnes autorů Jitky Velkové a Karla Burdy, kteří získali třetí trojlístek. Nakonec diváci zhlédli premiéru dokumentu Zapomenutá místa Vodňan, kde si zahrály děti. Celým večerem provázela výborná vodňanská kapela Pozor, vizita!, která hrála až do 23 hodin a velmi příjemně zakončila 26. ročník Zeyerových Vodňan. Ke zdaru celého dne přispělo i počasí. Avízované bouřky zřejmě z ohleduplnosti ke konané akci se Vodňanům vyhýbaly a řádily jen v jeho okolí.

 

Text a foto Jaroslava Pixová

 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: