úterý 15. října 2024

Hanka Hosnedlová - Jiskření

Hanka Hosnedlová

Jiskření

Literární klub Pegas Mělník

2024

 

Útlá knížečka netypického formátu s názvem Jiskření, která se opakuje každým rokem,  je vždy takovou malou prezentační básnickou sbírkou jednoho autora. Tentokrát to byla Hanka Hosnedlová z jihu Čech, jejíž básně s různou tematikou se objevují už dlouhou řadu let nejen v mělnických klubových publikacích.

Také výběr básní pro tuto sbírku je založen na různorodosti námětů i forem, i když v tomto případě s převahou vyhrává prostor na stránkách rým vázaný. Vedle veršů věnovaných přírodě, ročním obdobím, hlavně pak stále častěji prezentovanému fenoménu trampingu a příslušné hudbě, se v obsahu vyskytují i verše zabývající se otázkou nezpochybnitelného plynutí času či tíživosti neutěšené situace v lidských vztazích a veškerém dění. Básně citlivě doprovodila svými ilustracemi Lenka Hejdová, dvorní výtvarnice Klubu Pegas. 


neděle 13. října 2024

Petr Šulista - Nejen vysněné snívánky zvídavé Štěpánky

Petr Šulista

Nejen vysněné snívánky zvídavé Štěpánky

Nová forma, 2024

 

Pro začátek použiji věty autora z úvodu této knížky, přibližující její obsah:

Průvodní postavou této publikacwe je zvídavá Štěpánka, která má od nejútlejšího dětství ráda přírodu a vše, co k ní patří. Líbí se jí zahradní i luční kvítí, raduje se z motýlů, obdivuje jejich krásu a barevnost, všímá si všeho živého kolem sebe...

Petr Šulista velice citlivou a poetickou formou citlivě zavádí do pestrých snů malé dívenky Štěpánky a její moudré babičky, která ji učila nacházet vztah k okolnímu světu v proměnách jednotlivých ročních období i k opakovaným zázrakům přírody. V dílčích  kapitolách propůjčuje ptáčkům, zvířátkům, hmyzu, rostlinám a třeba i sněhovým vločkám lidský hlas, pocity, vlastnosti i konání blízké lidskému světu. Nenásilně a  bez zbytečného únavného mentorování předestírá malému čtenáři různá ponaučení a moudrosti starší generace, které mu budou platné nejen v dané chvíli, ale i v dalším životě. Zabrousí i do říše bájí, pohádek a pohádkových bytostí, ovšem najdete zde i reálné dramatické příběhy z běžného každodenního dění.

Knížka je zajímavě proložena veršovanými ponaučeními vztahujícími se k předchozím prozaickým tématům a nechybí ani příběhy s dějem v podobě delších básní. Zkrátka pro každého kousek oblohy nad hlavou i země pod nohama...

 Hanka Hosnedlová



Střípky vzpomínek - POZVÁNKA

 


Hynek Klimek - Šumavské legendy

Hynek Klimek

Šumavské legendy

Grada, 2024

 

Ačkoliv se Klimkova tvorba v posledních letech zaměřila spíše na dětské čtenáře, do svých pohádek a příběhů vždycky dokázal vložit něco z přírody či místopisu zejména pak šumavské krajiny. Tentokrát ale přichází s titulem, který jednoznačně hovoří o obsahu prezentované knihy – jmenuje se Šumavské legendy a autor se v deseti příbězích snaží čtenáři přiblížit staré báje šumavských hvozdů, a to s nesporným odkazem na jejich původní znění.

Zpracování těchto starobylých legend je náročné už tím, že se jednotlivé zachované a generacemi vyprávěním předávané báje ve svém podání poněkud liší, a proto Hynek Klimek uvážlivě vybírá a zpracovává ty nejbližší původním lidovým podáním. Zajímavostí je, že některé ze zařazených bájí zatím nebyly nikde publikovány ani zaznamenány. V povídkách s napínavými příběhy z dávných dob je zachycen duch staré Šumavy, tehdejší bájné postavy i obávaná strašidla. Zachováním původních kořenů legend podává autor zajímavou výpověď lidové slovesnosti i historických skutečností doby, čemuž odpovídá i celkové ladění a styl knížky. Navíc k základní kostře příběhu přidává řadu detailů a popisů rozvíjejících děj do povídkové, nezřídka i lehce hororové formy.

Tak se na stránkách Klimovy publikace, jejíž působivost umocňují mimo jiné i ilustrační kresby výtvarníka Přemysla Vranovského, setkáte s divými ženami, lesní matkou, hejkalem, stromovými mužíčky, tančící krasavicí Hildegardou, Morovou bábou, pověstnou divokou honbou a ohnivým myslivcem, skřítkem Durandlem a tajemstvím nerozbitného skla, přízrakem třínohého jelena, Mužíčkem z Pancíře, zlou macechou a permoníkem či spravedlivým Klepálkem. A zaručuji vám, že se nudit rozhodně nebudete.

 Hanka Hosnedlová



Ladislav Beran - Černá smrt

Ladislav Beran

Černá smrt

MOBA 2024

 

    Ačkoli tento sborník detektivních povídek z pera oblíbeného píseckého autora Ladislava Berana má víc než tři stovky stránek, tvoří jej pouze půl druhé desítky napínavých příběhů, o něco delších než obvykle, které čtenáře zaujmou už svými přitažlivými a fantazii dráždícími názvy. Tentokrát se však neponoříme do minulosti s píseckými četníky, ale zůstaneme v prostředí novodobé písecké kriminálky s poručíky Machem a Studničkou, kapitánemKarasem a dalšími kolegy tohoto vyšetřovatelského tria.

    Beranova schopnost poutavě popisovat i docela všední věci běžného života se tady uplatňuje v průběhu líčení jednotlivých kriminálních případů s napínavou zápletkou i jejich aktérů. Autorova hovorová „písečtina“ s řadou místních a slangových výrazů přiléhavě a věrohodně vykresluje místo, situaci i vystupující postavy. Záporné i kladné. Beran navíc dokáže najít kousek sympatií a pochopení i pro dopadené lotry, ale zároveň umí vykreslit i muže zákona jako osoby plné lidskosti, s jejich chybami i nedostatky. O to víc jsou pak čtenáři bližší. I když to zrovna nejsou atletičtí opálení krasavci s bezchybným úsudkem, břitkým způsobem jednání a přesnou muškou.

     Autentičnost píseckým příběhům dodává nejen dokonalá znalost kriminalistického prostředí a metod, které autor spolehlivě zná z vlastní zkušenosti, ale i dokonalá orientace v píseckých ulicích, hospodách a vinárnách, jakož i okolí města. A že Beranovým povídkovým figurkám nechybí smysl pro humor i nějaké to ostřejší slovo, dokáže celý dojem spolehlivě umocnit.   

     Hned na začátku první povídky se setkáváme se zavražděnou ženou, jejíž smrt přináší desítky otazníků, pro které se příslušní kriminalisté snaží nacházet odpovědi, jednu po druhé a ne vždy úplně bez chybičky. A že Beranovým figurkám nechybí smysl pro svérázný humor i nějaké to ostřejší slovo těžšího kalibru činí popisované pátrání o to přitažlivější a čtivější. Ale vyšetřování v tomto případě nekončí ani zatčením vraha, má totiž ještě další stránku příběhu, kterou si autor nechává až úplně na konec jako rozinku pro čtenáře.

      Obdobně také další povídky mají vedle mravenčí kriminalistické práce svá malá překvapení a někdy i nečekaná rozuzlení. A jsou tak jako stvořené pro dlouhé večery s knížkou na kolenou...

 Hanka Hosnedlová



         

úterý 1. října 2024

Literární soutěž


Co pro mě znamená knihovna

V příštím roce oslaví Obecní knihovna ve Včelné krásné výročí, 100 let od svého vzniku. Při této příležitosti bude vydána publikace mapující vznik, historii i současnost knihovny. Abychom do oslav zapojili i čtenáře, vyhlašujeme literární soutěž na téma Co pro mě znamená knihovna. Soutěž bude probíhat ve třech kategoriích a v každé kategorii porota vybere tři nejlepší práce. Vítězové obdrží hodnotné ceny a zároveň bude jejich práce uveřejněna v připravované publikaci, kterou obdrží spolu s cenou. Každá práce musí být označena těmito údaji: jméno, adresa, věk. Maximální formát práce je do 30 řádků. Svůj literární počin odevzdejte do konce roku 2024 buď osobně v knihovně ve Včelné, nebo po dobu úředních hodin v kanceláři obecního úřadu. Práce by měla být v zalepené obálce označené - Literární soutěž. Vzhledem k tomu, že soutěže se může zúčastnit kdokoliv, není vázána na bydliště ve Včelné, práce mohou být zaslány i poštou na adresu Obecní úřad Včelná, knihovna, Husova 212, 374 06 Včelná.

Soutěžní kategorie:

* I. kategorie – žáci základní školy

* II. kategorie - studenti SŠ a VŠ

* III. kategorie – dospělí


 

LITERÁTI NA TRATI XI - vyhlášení

 


Literáti na trati XII

aneb Příběhy (Poezie) kolejí

 

motto: „Koleje skrývají tisíce příběhů (veršů)…“

 

Literární skupina ČZS FISAIC vyhlašuje dvanáctý ročník železniční knižní antologie Literáti na trati, která je příležitostí pro všechny autory, jejichž námětem, múzou či inspirací je prostředí kolejí, vlaků a cestování. A stejně jako vloni, tak i letos budou knihy dvě: „Příběhy kolejí“ a „Poezie kolejí“.

Vaším úkolem je dodání textu, který se dotýká železnice a odkoupení alespoň dvou výtisku knihy. Uvítáme ukázky z knih, poezii i prózu, povídky, fejetony, cestopisy, články, pohádky… Přidat se může každý! Jedinou podmínkou je naplnění názvu knihy – jsme „Literáti na trati“. Ať už profesí či láskou k železnici.

Je jedno, zda jste ostřílený autor nebo si píšete jen tak pro radost. Podělte se o svoje dílo s ostatními. Staňte se součástí dnes již více než stočlenné party a vytvořme společně další díl antologie známých i neznámých autorů, které spojuje souprava dobře rozjetého mezinárodního vlaku! Seberte tedy odvahu a pojďme do toho! „Stojí to za to!“

Další informace získáte na webu: http://obecspisovatelu.blogspot.com/, na e-mailové adrese: frantisek.tylsar@seznam.cz nebo na tel. čísle +420 776 58 2331.


Fanda :-) Tylšar

vedoucí literární skupiny ČZS FISAIC a tvůrce knihy

 


PODMÍNKY A RÁMCOVÝ PLÁN PRO PŘÍPRAVY KNIHY

 31. prosince 2024 - Nejzazší termín pro odeslání příspěvku, který musí splňovat následující náležitosti:

  • Text posílejte pouze v elektronické podobě (sepsané na počítači) v běžném textovém editoru (ne pdf!)
  • Délka textu – próza – max. 10 000 znaků vč. mezer!
  • Délka textu – poezie – max. 5 stran po 33 řádcích vč. nadpisů a mezer.
  • Publikovat můžete v knize prózy nebo v knize poezie, popř. v obou.
  • K textu je potřeba dodat jednu stránku povídání o autorovi v 1. osobě
    + fotografii.
  • Délka textu o autorovi – max 1600 znaků vč. mezer!
  • Kratší texty nejsou překážkou, delší budou zkráceny.
  • Pokud si nejste jisti jazykovou správností, nechte si text ještě před odesláním zkontrolovat, např. učitelem českého jazyka.
  • Texty s velkým množstvím chyb nebo velmi nízké literární úrovně mohou být vyloučeny.
  • Vyhrazujeme si právo využít jen část zaslaných materiálů nebo je do knihy nezařadit.
  • Zasláním textů autor souhlasí s jejich uveřejněním bez nároku na autorský honorář a zavazuje se k úhradě minimálně dvou výtisků…
  • Texty, které včas pošlete, zapracuji do knihy a pošlu zpět k autorské kontrole.
  • Na návrh autora provedu změny, znovu vše zkonzultujeme a bude-li vše v pořádku, vložíme do tiskové verze.
  • Jednotlivé kroky budou s přihlášenými autory konzultovány prostřednictvím e-mailu či telefonu. Proto potřebuji vaše telefonní číslo a e-mailovou adresu.

 

Platba výtisků:

  • Je to stejné jako vloni. Cena za dvě knihy prózy včetně expedičních nákladů je 1 000,- Kč, za dvě knihy poezie včetně expedičních nákladů je 900,- Kč. (K platbě budete vyzýváni průběžně při schvalování sazby autorem.)

 

Nejpozději 28. února 2025 budou hotovy korektury, cílová sazba a návrh obálky - kniha bude předána k tisku

 

Závěrem:

·      Po vytištění cca. v květnu a červnu budu postupně rozesílat zaslané knihy autorům.

·      Pokud vše proběhne dle plánu, rád bych knihu představil na veletrhu Svět knihy v Praze, který se bude konat koncem května 2025, kam vás již nyní srdečně zvu.

·      Přestože to neplánujeme, uvedené termíny se mohou změnit.

·      Jste-li noví autoři, nemusíte se ničeho bát. Pravidelně vás budu o všech krocích informovat, průběžně budu zasílat další informace tak, abychom veškerou práci společně včas dotáhli do konce.

 

Takže nyní vás čeká první krok. Přihlásit se k projektu (napsat mail, zavolat) a poslat svůj příspěvek.

 

Fanda :-) Tylšar

vedoucí literární skupiny ČZS FISAIC a tvůrce knihy

frantisek.tylsar@seznam.cz, tel. +420 776 58 2331


Nejčtenější články: