neděle 13. října 2024

Hynek Klimek - Šumavské legendy

Hynek Klimek

Šumavské legendy

Grada, 2024

 

Ačkoliv se Klimkova tvorba v posledních letech zaměřila spíše na dětské čtenáře, do svých pohádek a příběhů vždycky dokázal vložit něco z přírody či místopisu zejména pak šumavské krajiny. Tentokrát ale přichází s titulem, který jednoznačně hovoří o obsahu prezentované knihy – jmenuje se Šumavské legendy a autor se v deseti příbězích snaží čtenáři přiblížit staré báje šumavských hvozdů, a to s nesporným odkazem na jejich původní znění.

Zpracování těchto starobylých legend je náročné už tím, že se jednotlivé zachované a generacemi vyprávěním předávané báje ve svém podání poněkud liší, a proto Hynek Klimek uvážlivě vybírá a zpracovává ty nejbližší původním lidovým podáním. Zajímavostí je, že některé ze zařazených bájí zatím nebyly nikde publikovány ani zaznamenány. V povídkách s napínavými příběhy z dávných dob je zachycen duch staré Šumavy, tehdejší bájné postavy i obávaná strašidla. Zachováním původních kořenů legend podává autor zajímavou výpověď lidové slovesnosti i historických skutečností doby, čemuž odpovídá i celkové ladění a styl knížky. Navíc k základní kostře příběhu přidává řadu detailů a popisů rozvíjejících děj do povídkové, nezřídka i lehce hororové formy.

Tak se na stránkách Klimovy publikace, jejíž působivost umocňují mimo jiné i ilustrační kresby výtvarníka Přemysla Vranovského, setkáte s divými ženami, lesní matkou, hejkalem, stromovými mužíčky, tančící krasavicí Hildegardou, Morovou bábou, pověstnou divokou honbou a ohnivým myslivcem, skřítkem Durandlem a tajemstvím nerozbitného skla, přízrakem třínohého jelena, Mužíčkem z Pancíře, zlou macechou a permoníkem či spravedlivým Klepálkem. A zaručuji vám, že se nudit rozhodně nebudete.

 Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: