úterý 22. října 2024

Sex v dějinách

Poněkud ožehané, nicméně stále diskutované a přitažlivé téma zvolil pro svou knihu, která vyšla v nakladatelství MOBA, spisovatel Jan Bauer.

Knihu s názvem Sex v dějninách pokřtil v Praze na Hradčanech za účasti Markéty Harasimové, spisovatelské kolegyně, a přítele Václava Junka, známého autora literatury faktu.

A o knize samotné a jejím obsahu pár slov z publikované anotace: Sexuální touhy se v lidských dějinách projevují podstatně výrazněji, než by byli ochotni přiznat renomovaní historikové. Například k desetiletému obléhání Tróje došlo jen proto, že trójský princ Paris unesl spartskému králi Meneláovi manželku Helenu, údajně nejkrásnější ženu antického světa. V podobném duchu bychom mohli pokračovat třeba i u moderních diktátorů typu Mussoliniho, Hitlera, Mao Ce-tunga, jejichž nepochopitelná masová popularita byla podmíněna obdivem především ženské části veřejnosti. Bauer si klade otázku, jaký vliv měl sex na dějiny světa, zavádí nás na dvory velkých panovníků a panovnic, zabývá se jeho vlivem na literaturu a umění. Přitom ale nepředkládá jen pouhé spekulace, ale opírá se o zjištěná fakta a logicky z nich vyvozuje velmi pozoruhodné překvapivé závěry.

 -hh-



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: