úterý 25. května 2021

Nina Roubíková - Jemčinská bestie Nová Forma, 2021

Hanka Hosnedlová

   Zdá se, že s tímto knižním thrillerem vstupuje na scénu populárního žánru nová jihočeská autorka, která má nesporně nakročeno ke čtenářskému úspěchu.

   Podle prvních stránek knihy si zřejmě řeknete, že jde o další příběh z prostředí problémové mládeže, v poslední době tak často literárně frekventovaného. V přitažlivé a razantní ich-formě v hovorové češtině totiž hlavní hrdinka vypráví o svém dosavadním životě, v němž krutou čáru udělala tragická nehoda jejích rodičů. Drsným, obhroublým stylem se s vypravěčkou dostanete do pasťáku, kde platí naprosto jiná pravidla než v běžném okolním světě. Z líčení detailů a konkrétních událostí je evidentní, že autorka zná důvěrně nejen zázemí takových zařízení, ale i komplikované osudy jejich dočasných obyvatel. Ačkoliv hlavní postava není zrovna výlupek ctností, v průběhu této etapy s ní začnete zpočátku zcela nenápadně a nenásilně, ale postupně stále více sympatizovat. A když se dívčina dostane ve snaze po útěku z pasťáku do nemocnice, už jste zcela na její straně. Proto vás zamrzí její chování ke staré nemocné ženě, která s ní sdílí nemocniční pokoj. A poté, co nevyrovnané a rozhárané dívce, poznamenané pobytem ve výchovných zařízeních, spolupacientka nabídne možnost sdílet s ní její domov na Jemčině, představujete si v dalších kapitolách podrobné líčení, jak tyto dvě nesourodé osoby nelehce a složitě hledají k sobě cestu.

   A tady nastává nečekaný zlom, kdy se psychologická literární sonda překlopí do hororové roviny. Sice skutečně přichází procedura obtížného spolunažívání dívky a staré ženy, ale v docela jiné rovině, než si čtenář původně představuje. Naturalistická syrovost líčení se stupňuje, přibývá drsných scén, nečekaných tajemství a jejich postupného rozklíčovávání, děj graduje až ke konečnému dramatickému vyvrcholení. A autorka opětně čtenáře překvapí nečekaným závěrem, naprosto odlišným od logicky předpokládaného konce zúčtování.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: