úterý 20. července 2021

Do Paříže z kavárenské židle

 Nová série velkých černobílých fotografií zdobí zhruba od poloviny července vnitřní prostory českobudějovické kavárny Au Chat Noir na náměstí Přemysla Otakara II. Autorkou těchto snímků, příhodně v souhrnu nazvaných Z Prahy do Paříže, je pražská fotografka, Alena Vykulilová. Ačkoliv žánrově je její tvorba poměrně pestrá, nejsilnější náboj mají bezesporu její sociální dokumenty a reportážní fotografie, které mohli ocenit diváci na řadě výstav, národních přehlídek i v několika publikacích. Mimo jiné je dlouholetou a úspěšnou členkou skupiny Femina, patrně jediné ženské fotoskupiny na světě.

Výstavu iniciovalo FotoMida – Dana Vitásková a Michal Tůma, dlouhodobí garanti zmiňovaného výstavního prostoru, kteří také výstavu vybraných snímků instalovali. Skvělé černobílé záběry zachycují různá prostředí, stavby a život v Paříži, ale především neopakovatelnou atmosféru těchto míst. Zasvěceně a s nadšením o zmiňovaném městě umělců hovořila autorka také při vernisáži, které se účastnila společně s dalším známým pražským fotografem Františkem Dostálem.

Výstava potrvá až do konce září a její prohlídka je nesporně skvělým zážitkem, který spojuje jihočeskou metropoli s fenoménem opěvovaného města na Seině. (hh)



Foto: Alena Vykutilová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: