neděle 6. března 2022

František Niedl - Ano, můj pane

František Niedl

Ano, můj pane

MOBA, 2021

Také tento román Františka Niedla s fantazii jitřícím názvem Ano, můj pane, byl vydán nakladatelstvím MOBA, a to krátce před koncem roku 2021. Zmiňovaná skutečnost ovšem nebrání tomu, abychom se k nadčasovému historickému románu s detektivní zápletkou vrátili právě v této době.

Nespornou Niedlovou autorskou předností jak v historických příbězích, tak v románech datovaných do současnosti či celkem nedávné minulosti světových válek, je jeho spisovatelský styl. Svou chlapskou syrovou drsností, dobře načasovanou ironií a jednoznačnou přímostí připomíná, jak jsem již několikrát zdůraznila, například Chandlera. Ale stejně jako on dokáže bez cukerínového pozlátka a zbytečného rozmělňování vložit do děje a charakteristik postav i určitou přiměřenou dávku citlivého sympatizování a empatie Snad proto jeho knihy oslovují nejen mužskou, ale i ženskou část čtenářské obce, i když je z jeho knih každému jasné, že středověk byl skutečně surový. Dalším silným místem Niedlových knih jsou dialogy, vykreslující povahu a smýšlení jednotlivých postav, zároveň ale nadmíru životné a věrohodné. Nesporně i popis bitev či dobývání měst a hradů má díky své akčnosti svůj nezpochybnitelný význam.

Tentokrát je hlavním hrdinou knihy Ondřej z Rohatce, který se svým bojovým uměním po několik let uplatňoval na evropském bojišti jako žoldnéř. Naposledy ve službách kralevice Karla Lucemburského při jeho italském tažení. Ačkoliv byl ve svém válečném řemesle skutečně dobrý a jeho bojové umění bylo i oceňováno, rozhodl se službu ve vojsku ukončit. Začalo se mu stýskat po normálním prostém životě v jeho domovině, a tak se rozhodl vrátit domů. Jeho odhodlání podpořil i fakt, že ztratil věrného přítele - Haška z Jenčova. Strastiplná a dlouhá cesta s malým italským doprovodem byla plná dobrodružství, nebezpečí a úkladů. Ale ani hrádek Jenčov na Křivoklátsku, který původně patřil Ondřejovu příteli Haškovi a který mu byl kralevicem připsán za vojenské služby, nebyl spolehlivým klidným zázemím. Nastolit nové pořádky nebylo zrovna jednoduché a vlastně svým způsobem musel o hrádek znovu bojovat. S kým a jak se dozvíte ve druhé části knihy...

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: