úterý 8. března 2022

Ladislav BERAN - Panoptikum města Písku

  Ladislav BERAN

Panoptikum města Písku

MOBA, 2022


Písecký spisovatel Ladislav Beran je znám především jako autor kriminalistických povídek v převážné většině z píseckého okresu. Proč zrovna Písek? Jednak je to Beranovo milované bydliště a má jeho teritorium podrobně zmapované, jednak má bohatou inspirující zkušenost, protože zde před nástupem do důchodu působil jako kriminalista. Navíc vychází ze skutečných a archivních případů, které tvoří základní kostru jeho příběhů. Ovšem čtenářskou přitažlivost podmiňuje zejména Beranovo specifické literární pojetí a nenapodobitelná, živelná jadrnost projevu jeho hlavních hrdinů, ať už z dob písecké četnické pátračky nebo z problematické současnosti.

Ani nová Beranova kniha se nevymyká z této stručné charakteristiky. A už z jejího názvu - Panoptikum města Písku - je patrné, že se i tentokrát ponoříme do světa zločinu, pátrání a zaslouženého trestu. I v tomto případě zde figuruje jako vyšetřovatelé oblíbená dvojka Mach a Studnička, se svým bodrým nadřízeným – kapitánem Karasem. Časová osa děje necelých dvou desítek povídek vytyčuje období nadějeplných, avšak ještě tápajících devadesátých let, ale přehoupne se i do neméně hektických roků nového tisíciletí, kdy se i zločin nečekaně dostává do nových dimenzí. A s jeho odhalováním samozřejmě i protistrana – vyšetřovatelé z kriminálky. A také město, které je autorovou srdeční záležitostí, doznává určitých změn, které jako autor nemůže opomíjet, ale třeba i neschvalovat. Nesporným bonusem Beranových povídek je ovšem i občasný úsměvný humor a lehce sarkastický nadhled, přesně a citlivě zapadající do drážek příběhu. Také to, že i svým zločincům a recidivistům nechává jejich lidský rozměr, činí jeho příběhy hodnověrnými a navíc i v určitém směru laskavými.

A je jedno, jestli se jedná pouze o prodej kradených věcí, násilí, vykrádání chat, chalup a domků či zločin nejtěžší, jako je vražda. Beran nedělá ze svých hlavních postav žádné supermany, klidně je nechává tápat, uhnout do slepé uličky nebo se i mýlit v určení pachatele, nezastírá nutnost propojení s jinými útvary a službamii ústředími, ale vždycky je po řadě různých peripetií spolehlivě dovede ke konečnému odhalení. A to je hlavní myšlenka knihy – aby zlo bylo vypátráno a přiměřeně potrestáno...

Hanka Hosnedlová




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: