středa 16. března 2022

Jan Bauer - Poutníci ze Svaté země

Jan Bauer

Poutníci ze Svaté země

MOBA, 2022

Hned úvodní kapitolka nové knihy pilného jihočeského autora Jana Bauera a zároveň i podtitulek ve znění: Detektivní případy mnicha Blasia vysvětlují, že se jedná o zápisky zmiňovaného vzdělaného mnicha františkánského řádu. To, že je navíc nevlastním bratrem Jindřicha III. z Rožmberka, dává postavě Blasia, pomocníka Jakuba Protivy z Protivce, vyšetřujícího tehdejší zamotané případy, ještě zajímavější.

Blasiovo vyprávění začíná návratem poutníků z Jeruzaléma, kde se byli poklonit památkám na Ježíše Krista. Na své cestě se zastavili a postavili své stany na Novém Městě pražském, jehož obyvatelé nebyli z nových sousedů příliš nadšeni. A tak bylo celkem nasnadě, že tito zbožní cestující byli obviňováni z loupeží a vražd, které se najednou začaly v daném místě objevovat. A různé indicie na ně i ukazovaly. To byla zase obvyklá příležitost pro tamějšího rychtáře Jakuba Protivu, zkušeného vyšetřovatele, jemuž věrně stál po boku i náš vypravěč Blasius. Vypátrat skutečné pachatele nebylo pochopitelně jednoduché a jen díky podrobnému spisování prostopášného mnicha, se čtenář dozvídá spoustu nových skutečností, které sice ne pokaždé vedou k cíli, nicméně zamotají hlavu i dvojici našich vyšetřovatelů. Rozmotávat to spletité klubko záhad a postupných odhalení bylo nejen náročné, ale i nebezpečné, tím spíš, že do děje vstupují i postavy z řad duchovních a vážených občanů. A situace houstne i pro Jakuba a Blasia, který si ovšem ani v takových vyhrocených situacích neodepře nic z darů pozemských, včetně ženské náruče.

V rozuzlení pak hraje roli spousta faktorů, včetně omylu jak v uskutečňovaných zločinech, v podezřívaných osobách, tak v postavě hlavního viníka. Ale k překvapení všech, čtenáře nevyjímaje, se našim vyšetřovatelům podaří odhalit i hlavního iniciátora – nebo snad ne?

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: