neděle 4. září 2022

Čecho-Slováci

Když se na počátku roku 2020 sešla delegace slovenských kulturních osobností se zástupci Jihočeského klubu Obce spisovatelů, nic nenasvědčovalo tomu, že právě dochází ke zrodu významné a dlouhodobé spolupráce na literárním poli.

Při pohoštění, které v rámci tradičních Dnů česko-slovenské kultury v Českých Budějovicích připravili kuchaři hotelu Budwais, se diskutovalo o mnoha problémech, které trápí kulturní dění. Mezi nimi zazněl i nápad Hanky Hosnedlové, vydat společnou knihu. A protože součástí slovenské delegace byl mimo jiné knižní odborník „na slovo vzatý“ Pavol Tomašovič, ředitel Knihovny Juraja Fándlyho v Trnavě, nezůstalo jen u slov.

Ani covidové nesnáze nezastavily přípravy. Bylo dohodnuto, že česká i slovenská strana vybere do knihy po sedmi povídkách bez tematického omezení. A také, že sazbu a vydání zajistí JčKOS ve své režii. Těchto úkolů se za českou stranu ujal předseda JčKOS František Tylšar.

Netrvalo dlouho a v počítači předsedy jihočeských spisovatelů se začaly scházet první texty. Z nich nakonec komise vybrala sedm vítězných. Stejné množství poslali i přátelé za východní hranicí. A tak vznikla kniha 7+7 , kterou jsme pokřtili v červenci 2021 na zahradě trnavské knihovny společně s dalším česko-slovenským projektem – knihou Záchranná brzda alebo Veselé príbehy zo železnice. Českou verzi napsal František Tylšar ve spolupráci s trnavskou výtvarnicí Michaelou Mondekovou. Slovenský překlad provedla Beata Vargová Kuracinová, která žije také v Trnavě.

***

Krátce poté jsme se společně pustili do další knihy. Podmínky zůstaly stejné, jen vydání proběhlo v režii trnavské knihovny. Sazbu opět zajistil František Tylšar, české korektury Hanka Hosnedlová a obálku další člen našeho klubu Jiří Hovorka. Opět bylo vybráno sedm českých a sedm slovenských děl, tentokráte v opačném pořadí. Za trnavskou stranu se v knize objevily povídky autorů  Miroslav Danaj, Štefan Kuzma, Zlata Matláková, Peter Mišák, Benjamín Škreko, Pavol Tomašovič a Igor Válek. Jihočechy v knize reprezentují Ladislav Beran, Stanislava Bumbová, Jana Dohnalová, Hanka Hosnedlová, Jiří Hovorka, Nina Roubíková a František Tylšar. Výslednou podobu knize s nadčasovým názvem Ponad čas vtiskly šikovné ruce dalšího člena našeho klubu - nakladatele Jana Medka a jindřichohradeckých knihařů, kteří knihy tvoří osvědčeným způsobem ruční šité vazby.

***

Již od rána dne 25. srpna 2022 se konaly v trnavské knihovně Juraja Fándlyho přípravy na odpolední akci. Pavol Tomašovič provedl českou delegaci ve složení Lucia Štefanová Šafranková, Mária Nevrlová, Jan Medek a František Tylšar překrásnými prostorami historické budovy místního knižního stánku. Poté přišla na řadu podnětná diskuse. U dobré kávy zaznělo mnoho myšlenek. Hovořilo se nejen o potížích, které dnešní doba na poli literárním přináší, ale také jak tyto překážky překonat. O tom, že i v době, kdy je nejsnadnější cestou psaní na přání trhu, je těžké psát a vydávat kvalitní literaturu. Tato se často ocitá nejen na kusé koleji, ale i zarostlá trávou a křovím.

Samotná akce začala v 17:00 hodin a jak už je mezi námi nepsaným zvykem, představeny byly opět dvě publikace. Knihu Ponad čas doplnila sbírka básní Jsem jazz. Tuto napsala a vytvořila členka JčKOS se slovenskými kořeny Lucia Štefanová Šafranková. Na pódiu besedy, kterou moderoval Pavol Tomašovič, o knihách hovořili František Tylšar a Lucia Štefanová Šafranková za českou stranu. Místní zastupoval Štefan Kuzma. Slovo dostali i Jan Medek a Michaela Mondeková. Hudební doprovod byl tentokráte v režii kytaristy Ľubomíra Konečného.

Každý účastník besedy hovořil o knihách ze svého úhlu pohledu. Co však bylo všem společné je skutečnost, že nezaznělo jediné kritické slovo. Naopak zazněly ukázky, které recitovala Mária Nevrlová a které sklidily silný potlesk. Jako zlatá nit se všemi vystoupeními táhla myšlenka, že spolupráce mezi našimi národy má smysl. A jak řekl v závěru František Tylšar: „Ať jsme Češi nebo Slováci, jedno máme společné. Každý zde na pódiu se narodil jako Čechoslovák. A těmi se také cítíme být!“

***

A co dál? Bude třetí kniha? Nechte se překvapit. Do roka a do dne se ukáže…

==FJB==




Foto: 
Mirka Danková



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: