neděle 4. září 2022

Jičínské návraty

 Již od ranních hodin zněly zahradou knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně písničky hudebně-divadelní formace Řehečské kvarteto. Co se tady děje?

Jako každý rok se i letos koná Knihovnický jarmark – akce, která přiláká houfy návštěvníků z blízkého i vzdáleného okolí. Pravidelní i občasní čtenáři si na ní mohou za symbolickou cenu pěti až deseti korun zakoupit nejednu z mnoha set vyřazených knih. A že je z čeho vybírat! Počínaje dětskou literaturou, přes kuchařky, romány, detektivky až po obsáhlé obrazové encyklopedie. Často zde narazíte i na knižní skvost, který již jinde neseženete. Mě osobně nejvíc potěšila kniha od Jana Bauera. Našel jsem jen jedinou. Snad je to tím, že se často nevyřazují nebo jsou rozebrány mezi prvními. Ale určitě to není proto, že by jich náš jihočeský klasik napsal málo.

Současně probíhá v zahradě knihovny jarmark se stánky. Nejčastěji se prodávají hračky pro děti a dobroty. Hezké jsou rovněž expozice SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR), která vydává knihy v úpravě pro nevidomé nebo organizace Bílá pastelka.

***

Na pódiu probíhá kulturní program. Pokud bychom se začetli do jeho tištěné verze, neunikne naší pozornosti položka Řehečské návraty- Literární spolek Řehečská slepice.

Václav Franc člen Střediska východočeských spisovatelů v jeho rámci vyhlásil nový ročník Literární soutěže humoru a srandy Řehečská slepice, ale také představil nový sborník povídek s názvem Návraty. A sám o něm říká: Jako její editor jsem oslovil autory k napsání povídky dle motta básně Františka Halase: „Já se tam vrátím!“ Přišlo sedmnáct osobitých výpovědí, neboť každý se vrací někam jinam, do rodné krajiny, do dětství, do pohádek, do historie, do školních lavic či srazů abiturientů. Kniha je podle mého názoru zajímavou sondou do současné české povídky, nakonec má v záhlaví napsáno „česká povídka 21. století.“

Svůj literární debut si v ní odbyla dvojice autorek, a to Marcela Bezrouková z Brna a Lucie Martínková z Pševse u Kopidlna. Řada autorů se zúčastnila předchozí společné knížky „Jablko nepadá daleko od stromu.“ Přibyli i další jako Miroslav Rezek ze Starých Splavů, Eliška Koppová z Prahy či dvojice zkušených pardubických beletristů Iva Tajovská a Lubomír Macháček.

Celkem jedenáct jich potom zavítalo na akci do Jičína, aby se společně představili divákům krátkou ukázkou. Postupně na pódium vystoupili František Tylšar, Jan Lipšanský, Jan Řehounek, Jiří Šandera, Pavel Velešovský, Ilona Pluhařová, Václav Kňourek, Eliška Koppová, Lubomír Macháček, Iva Tajovská a ten, kdo knihu provázel od prvního nápadu, až po moderování tohoto programu, Václav Franc.

O hudební předěly se postarali muzikanti z Řehečského kvarteta.

Na závěr zazněl i slib: Budu rád, když se nám podaří zorganizovat další společnou povídkovou knížku. Tentokrát bychom si chtěli pohrát s tajemnem a pracovní podtitul je „Tajemství třináctých komnat.“


Foto: Web knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: