pátek 7. října 2022

František Tylšar a spol - Literáti na trati IX

František Tylšar a spol

Literáti na trati IX

Epika, 2022


Již podeváté se čtenářská veřejnost setkává s knižním projektem Literáti na trati, který je dílem jihočeského autora a předsedy Jihočeského klubu Obce spisovatelů Františka Tylšara. Také tentokrát byly vydány dvě knihy, jedna pro prózu s podtitulem Příběhy grafikonu a jedna určená výslovně pro básníky, nadepsaná jako Poezie grafikonu. Kniha prózy má obálku zelenou a poetický díl barvu modrou, v obou případech však s barevnou fotografií na téma vlaky. Společným jmenovatelem obou výtisků, vydaných v nakladatelství Epika, stejně jako celé předchozí řady těchto publikací, je vztah k železnici anebo vzpomínky a zážitky s tímto jedinečným fenoménem spojené.

Nevšednost zmíněného knižního projektu, který nyní vstupuje již do desátého ročníku, spočívá v tom, že dává prostor i těm, kteří vstupují na plochu literární tvorby úplně poprvé anebo se v tomto směru každoročně realizují výhradně v těchto nevšedních publikacích s otevřenou náručí. Ale Literátům na trati zůstávají věrní i renomovaní spisovatelé, které navozené téma se vztahem k železnici oslovuje. Obsah se tudíž zákonitě pohybuje v různých žánrových rovinách, jakož i v rozdílné kvalitě, vždy však nesporně s dobrým úmyslem. V prozaickém sborníku je zapojeno 66 autorů, svými verši se pak zapojilo 63 psavců. Nicméně pro mnohé je to první krok ke knižnímu publikování. Jednotlivé prozaické útvary či verše jsou doplněny autorskými medailonky s fotografií, čímž se nejen jejich tvorba, ale i osoba dostávají do všeobecného povědomí. Ilustrace pak tvoří barevné fotografie námětově spojené s vlaky a železnicí vůbec.

Uváděné knihy vyšly již před několika měsíci, ale v okamžiku, kdy se ocitly v rukou čtenářů, se na stole vydavatele Františka Tylšara už začaly scházet první příspěvky do dalšího ročníku. A chcete-li příští rok patřit mezi autory i vy, je právě čas se zamyslet nad tím, co by vás mohlo zařadit do této příjemné literární společnosti.

Hanka Hosnedlová




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: