pátek 7. října 2022

Ladislav Beran - Zabij ho potichu!

Ladislav Beran

Zabij ho potichu!

MOBA, 2022


Témata knih pilného píseckého spisovatele Ladislava Berana mají jedno společné, a to jedinečně pojímaný krimi žánr. Autor ovšem pravidelně střídá dobu prvorepublikovou s píseckou četnickou pátračkou v hlavní roli a novodobější kriminální povídky z následné etapy po zvonění klíčů až po současnost.

Tentokrát svůj sborník krimi historek se zvědavost vzbuzujícím názvem A zabij ho potichu! zasadil právě do oné první skupiny, přesněji už do konce třicátých let. Nicméně i zde se na scéně objevuje štábní kapitán Votruba se strážmistrem Hřebejkem, praporčíkem Čípem a jejich dalšími kolegy.

Už několikrát jsem Ladislava Berana nazvala mistrem trefných a přitažlivých titulků a výjimku nemohu udělat ani u tohoto svazku sedmnácti povídek s kriminální zápletkou. Hned první historka z neměnného zápasu spravedlnosti a zločinu nese název, který připomene oblíbený televizní pořad Poklad z půdy. V tomto případě ale nejde o poklad nabízený, ale naopak ukradený. Z půdy paní Andrštové, vdovy po vrchním radovi, totiž zmizelo pět cenných obrazů od uznávaných akademických malířů. A jak asi tušíte, i tentokrát si po náročném vyšetřování palmu vítězství odnáší strážmistr Hřebejk – zajímavé ovšem je, jakými cestami se k tomuto úspěšnému konci dobral. A to je právě postavené na Beranově nezpochybnitelném vypravěčském umění.

Stejně jako v dalších příbězích – jako třeba Útěk z lapáku, kdy se osud útěkáře poněkud nečekaně zkomplikuje, či v kapitolce nazvané Nebožtík, který neměl jméno, jejíž konec bude pro čtenáře neočekávaným překvapením. Název další povídky Černý den galerky už sám o sobě napovídá, kudy se bude ubírat její děj, obdobně jako u historky nazvané Haupttrefa štábního strážmistra Hřebejka, kde už vstupuje do hry i vyhrocující se situace s hitlerovským Německem. Osudová pitomost v titulku nás pro změnu zavede do písecké školy a pod nadpisem Objednejte si pohřeb, pane štábní, jde nejen o anonymní výhružky, ale i následné pátrání po jejich pisateli.

Podobně bychom se s Beranovými vyšetřovateli v dalších povídkách dostali k vyloupenému trezoru, k vraždě, lehkonohým paničkám a kuplířství, tajemnému zmizení básníka, k vyřešenému případu díky daktyloskopickým stopám, komplikovanému případu černé vdovy, kasařské sérii se spodním prádlem, k případu s trempy zataženými do vloupaček, nepovedené kasařské premiéře a dobrém srdci strážmistra Hřebejka, ke smrti známého flamendra, pohřešování i vraždě či nepovedené premiéře kasaře.

Hlavní punc všem těmto případům ale dává Beranův jadrný a čtenáři blízký způsob psaní včetně dobové hantýrky, mimo jiné i neotřelé drsně květnaté metafory, laskavý nadhled s pochopením, ale především perfektní znalost prostředí, pátracích metod či zvyklostí tehdejší galerky.

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: