čtvrtek 13. října 2022

Jan Bauer - Císařské spiknutí

Jan Bauer

Císařské spiknutí

MOBA, 2022


Spisovatelský rekordman, jihočeský autor Jan Bauer, se ve svých knihách nejčastěji zaměřuje na období středověku – doby plné mocenských pletich a bojů o bohatství, trůny a území. Císařské spiknutí však není úplně novou knižní novinkou z Bauerova pera, jedná se totiž o upravenou verzi románu vydaného již před deseti roky. Nicméně popisovaný příběh, který autor nazval románem o vášni, lásce, věrnosti a zradě, neztrácí nic z obvyklé porce napětí, čtivosti a fundované výpovědi o tehdejší situaci a vztazích nejen ve vládnoucích kruzích.

Ačkoliv se i tentokrát hlavní osa děje točí okolo královského trůnu a osoby císaře Zikmunda Lucemburského, nechal autor vstupovat do smyček příběhu další historické postavy, nečekaně zasahující do dějinných změn i osobních osudů hlavních hrdinů. Období Zikmundova panování na českém trůně není právě stabilní a sám císař si neodvratnost blížícího konce dobře uvědomuje. Jen málokdo ze čtenářů ale tuší, že jeho reálným oponentem je sama Zikmundova manželka. Pro svou krásu a ženskou přitažlivost obdivovaná Barbora Celská. Ta se však nespokojuje s místem po císařově boku, sama totiž touží převzít otěže vlády nejen v Čechách, ale i v Uhrách. V těchto snahách jí vydatně napomáhá jak její milenec Michal Országh, tak šlechtic Hynce Ptáček z Pirkštejna, přiklánějící se mimo jiné k myšlenkám husitství.

Do rozehrané partie mezi plány Barbory Celské a záměry císaře Zikmunda, který prosazuje jako svého zástupce Albrechta Habsburského, však neplánovaně, ale nečekaně silně vstupuje poprava Jana Roháče z Dubé. Ta má pak za následek radikální vzedmutí vlny odporu proti samotnému Zikmundovi a dosavadnímu vládnímu směru.

Bauerovou předností v historických románech, kterých už vydal celé desítky, je jako obvykle nejen důsledné a mnohdy i na základech doložených faktů vyfabulované nečekané propojení dějových historických událostí s příběhy vystupujících postav, ale i mistrovské vylíčení souvztažností s politickou a ekonomickou situací v celé Evropě. Takže čtenář přijímá knihu jednak jako zdroj napínavého líčení v historických kulisách, ale i jako nenásilnou a zábavnou formu poučení o tom, jak se tehdy profilovaly dějiny v širším měřítku. 

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: