neděle 2. října 2022

Nevšední kniha o Šumavě

Autorem této nevšední publikace s názvem Cesty k Šumavě je jihočeský autor Ondřej Fibich, vášnivý vyznavač šumavských krás, básník, svým způsobem mystik a mimo jiné také nesobecký příznivec spisovatelů z jihu Čech.

Jeho nynější nakladatelství se vrací ke starým šumavským autorům, jako byl třeba Karel Klostermann, ale také rozsáhlá Fibichova autorská tvorba je z velké části věnována Šumavě. Ani bibliografie tohoto spisovatele a básníka není bez zajímavosti - je víc než obsáhlá a zároveň i pestrá jak po stránce žánrové, tak obsahové. Kromě jiného se věnuje i hudebním textům, které našly uplatnění v populární hudbě třeba u Marty Kubišové, ve folku u Petra Lutky či nečekaně v písničkách pro děti. Některé jeho práce lze dokonce označit v daném oboru za vědecké. Bez zajímavosti není ani osobní životopis tohoto šumavského barda, který by s přehledem vydal na samostatný napínavý román. Fibichovy názory a poznání formovala kromě životních peripetií i osobní setkání s Jaroslavem Seifertem, Vladimírem Holanem, Jiřím Trnkou a řadou dalších osobností české kultury. V posledním období zakotvil jako editor, vydavatel, spisovatel, knihkupec a antikvář. Což umožňuje i jeho potřebu sdílení se širokou čtenářskou a literární obcí.

V nákladné publikaci Cesty k Šumavě s ilustracemi Petra Štěpána a fotografiemi Ivany Řandové se prolínají silně emotivní verše a drobné kapitolky o tradicích, minulosti a přítomnosti Šumavy s pasážemi o věštcích, léčitelích, víře, znameních a zázracích či o bytostech hor a plání s tímto územím spojených. Rozmanitost námětů, specifika zpracování a hloubka dílčích textů klade na čtenáře poněkud vyšší nároky s předpokladem určitého splynutí s tématem či se způsobem myšlení autora. Ale je naprosto jisté, že tato kniha vás spolehlivě odnese do nevšedního světa, v němž se mísí emoce s realitou i věky ověřeným odkazem předků. -hh-



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: