středa 30. listopadu 2022

Všichni vyhrát nemohou...

Literární soutěž s názvem Jihočeský úsměv má již docela slušnou tradici a ačkoliv se v průběhu let občas měnily nějaké drobnosti v podmínkách, jedno zůstalo naprosto neměnné – a to je každoroční šance pro malé psavce do patnácti let. A že literární soutěžení chlapce a dívky školního věku skutečně oslovuje, dokazuje už samotný počet přihlášených prací. Těch došlo letos 160 od 159 soutěžících. Jako obvykle pilnější v tomto směru byla děvčata, kterých se tentokrát zapojilo téměř dvakrát tolik co chlapců. Takže dívčích jmen v seznamu soutěže jsme napočítali 100, zatímco chlapeckých pouze 59. Uznání kromě malých literátů zaslouží i ředitelé škol a učitelé, kteří informace o soutěži svým žákům předávají. Tímto způsobem se do Jihočeského úsměvu zapojily základní školy s počtem 98 odeslaných prací, gymnázia se 60 soutěžními dílky, jedním příspěvkem se zúčastnila i základní umělecká škola a jedna práce bez údaje o navštěvované škole.

Ráda bych jmenovala alespoň ty nejaktivnější základní školy a gymnázia, jako českobudějovické základní školy Bezdrevská, L.Kuby, Nerudova, J.Š. Baara, gymnázia Trhové Sviny, Písek, Jírovcova České Budějovice. Ovšem opomenout bychom neměli ani další zapojené - například ZŠ ze Šumavských Hoštic, českobudějovické ZŠ Dukelská, Máj I a Máj II, Matice školské, Kubatova, ZŠ Šindlovy Dvory, Týn nad Vltavou, Ledenice, Strakonice, Dolní Bukovsko, Gymnázia Třeboň, Tábor, Česko-anglické gymnázium České Budějovice či SpgŠ Prachatice. Ovšem zájem o zapojení do soutěže, a to nikoliv poprvé, projevili i žáci z jiných regionů, takže se v soutěži ocitly práce ze ZŠ Vsetín, Šilheřovice, Zaječí nebo z pražského gymnázia.

Díky využití možností internetu se zjednodušilo nejen zasílání soutěžních prací, ale i komunikace s jednotlivými školami či účastníky soutěže. Za velice pozitivní a nanejvýš chvályhodné považuje porota rovněž podstatné zlepšení gramatické stránky příspěvků a zejména pak nesporný přínos četby pro vyjadřovací schopnosti a bohatší slovní zásobu autorů. Ve větší míře se mezi příspěvky objevují vedle popisných zážitků a úvah i jiné literární útvary, od pohádek přes povídky jak ze současnosti, tak ze stále oblíbenějších žánrů mezi mládeží - sci-fi či fantasy. Jejich obsah se zaobírá mezilidskými vztahy, aktuálními rodinnými problémy, negativními i pozitivními lidskými vlastnostmi, ale i tak závažnými a náročnými tématy, jako je válka, židovská otázka či pojem spravedlnosti. A co je zvlášť potěšitelné, slušné procento soutěžících zvolilo ke své literární seberealizaci poezii.

Mimo jiné lze konstatovat, že celková literární úroveň soutěžních prací doznala značného nárůstu, takže i porota složená ze členů Jihočeského klubu Obce spisovatelů měla o to těžší práci a hlavně rozhodování o vítězích. Jenom do prvního kola s nejvyšším počtem bodů se probojovalo čtyřiadvacet prací, z nichž bylo nutno zvolit pouhou desítku do vítězné desítky. Z toho důvodu byla oproti jiným rokům udělena ještě dvě Zvláštní ocenění. Pravdou je, že mnohdy mezi těmi nejlepšími a dalšími v pořadí hrála roli nejednou pouhá polovina bodu.

Je jasné, že všichni vyhrát nemohou, ale důležité je nenechat se odradit – třeba příští rok bude příznivější právě pro vás. Nicméně nesporné ocenění a poděkování si zaslouží všichni, kdo přispěli do soutěže svou kapičkou písmenkového úsměvu. A doufáme, že se s vámi setkáme opět i v příštím roce...

Hanka Hosnedlová

Jihočeskýklub Obce spisovatelů


JIHOČESKÝ ÚSMĚV 2022

Vítězové:

    Leona ČERNÍKOVÁ 9 let), ZŠ L. Kuby Č. Budějovice

    Ondřej TOPKA (11 let), Gymnázium Jírovcova Č. Budějovice

    Ema FIKEJZOVÁ (11 let), Gymnázium Písek

    Eliška KOUBKOVÁ (11 let), Gymnázium Tábor

    Soňa ŠTĚPANYOVÁ (11 let), ZŠ Nerudova Č. Budějovice

    Josef CSÉFALVAY (12 let), Gymnázium Trhové Sviny

    Kristina ANDRLOVÁ (12 let), ZŠ Máj 2 Č. Budějovice

    Stanislava BUMBOVÁ (12 let), Česko-anglické gymnázium Č. Budějovice

    Elinor WEISOVÁ (12 let), ZŠ Dukelská Č. Budějovice

    Patricie POMIJOVÁ (14 let), ZŠ Bezdrevská Č. Budějovice


Zvláštní uznání:

Marie KOHOUTOVÁ (15 let), ZUŠ Piaristická Č. Budějovice

Štěpánka ŠIMONOVÁ (13 let), ZŠ Šilhéřovice






Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: