sobota 10. prosince 2022

Jak nepromarnit život

Jak nepromarnit život není návod na kvalitu lidského žití, ale titul knihy rozhovorů z pera šesti českobudějovických žurnalistů, vydané pod záštitou Syndikátu jihočeských novinářů. Na stránkách knížky se zde v pestré kombinaci potkali zástupci různých profesí anebo celoživotních koníčků.

Takže vedle uznávaného vědce Lubora Grubhoffera na otázky odpovídá úspěšná divadelní herečka Věra Hlaváčková, s progresivním architektem Jaromírem Kročákem se v odpovědích na položené dotazy střídá bývalý vojenský pilot Miloslav Martenek, který létal ještě v důchodovém věku. O tenisu jako sportovní zálibě a žácích tohoto sportu vypráví trenér Vladimír Mikeš, o psech a záchranných pracích po celém světě se dozvíte z odpovědí kynologa záchranáře Jaroslava Sedláka, o kuchařském umění pak od známého mistra kuchaře Petra Stupky. Ze sportovního prostředí je rovněž atlet Miroslav Šimek, který tomuto koníčku také zasvětil celý život, obdobně jako archeoložka Zuzana Thomová své zajímavé profesi nebo Josef Tolar, dlouholetý sládek budějovického Budvaru Josef Tolar. V knize nechybí ani lékař záchranné služby JanTuček, který se stal již jihočeskou legendou, nebo světově ceněný pediatr Miloš Velemínský.

Zmíněná publikace Syndikátu novinářů ovšem není prvním projektem tohoto druhu – předcházely ji už dva stejně tématicky koncipované tituly – Stopy v jihočeské kultuře, věnované kulturním osobnostem regionu, a Ženy s odvahou – prezentující podnikavé ženy z jihu.

Za velice úspěšný lze označit i křest třetí knihy novinářských rozhovorů, který se odehrával ve druhém adventním týdnu v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích. Přišli téměř všichni z dvanácti respondentů zařezených v publikaci, ale i všichni autoři. A role kmotra se ujal Ivo Kareš - ředitel knihovny, která poskytla pořadatelům perfektní zázemí. O knihy byl mezi přítomnými velký zájem, a to nejen o čerstvou novinku, ale i o předchozí dva tituly, což je příjemným povzbuzením pro Syndikát jihočeských novinářů, který již uvažuje o dalším pokračování tohoto úspěšného projektu. Ale téma je prozatím ještě neznámé...

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: