čtvrtek 30. března 2023

Ladislav Beran - Četnické povídky z Prácheňska

 Ladislav Beran

Četnické povídky z Prácheňska

MOBA, 2022

Už podle názvu jedné z nových knih - Četnické povídky z Prácheňska, mi bylo jasné, že autorem nemůže být nikdo jiný než známý písecký spisovatel Ladislav Beran. Sbírku krimi-povídek vydalo nakladatelství MOBA sice již na konci minulého roku, ale na přitažlivosti a čtivosti jí rozhodně neubraly ani další měsíce, které od té doby uplynuly.

Tentokrát je teritorium, na kterém se jednotlivé příběhy odehrávají, poněkud rozsáhlejší, protože písecká pátrací četnická stanice, která je vedená jako 92.policejní revír a která je také ústředním motivem knihy, měla dosah například až do Sušice. A s dějovým přesahem třeba až do Prahy, Českých Budějovic a podobně. Ovšem i tentokrát se zde setkáváme se známou sestavou vyšetřovatelů – štábním kapitánem Votrubou, bodrým štábním strážmistrem Hřebejkem, technikem praporčíkem Čípem, doktorem Cafourkem a dalšími. Osobitost těchto aktérů včetně jejich jednání a mluvy je vedle dějové stránky rozvíjených kriminálních příběhů z minulého století nezpochybnitelnou valutou pro zájem každého čtenáře. Perfektní znalost prostředí, od hospod, vykřičených domů či fabrik až po poklidná městská sídliště, také podrobný popis tehdejší situace a vazeb mezi společenskými třídami města, galerkou a četnickou stanicí jsou dalším nesporným plusem oblíbeného autora. Asi nemusím ani připomínat, že v obsahu povídkových kapitol nechybí ani napětí nebo lidská pochybení, která nasměrují osudy našich hrdinů i postav z druhé strany plotu zákona nečekaným směrem. A nevytratilo se ani autorovo laskavé pochopení pro ty, co sešli z cesty.

Již v minulosti jsem se několikrát zmínila o Beranově schopnosti zaujmout čtenáře hned zpočátku jedinečně postavenými titulky dílčích kapitol. Nejenže vzbuzují zvědavost, ale už samy o sobě slibují i nevšední příběh a navíc skvěle a občas dokonce poeticky zní. Koho by nezaujaly příběhy jako Kalhotková aféra strážmistra Hřebejka, Zločin viděný klíčovou dírkou, Každý potřebuje trochu špatné pověsti, pane štábní!, Profláknutý tutl, Smrt fajnové holky, Sametový hlas v telefonu a dalších třináct podobných.

A tak před námi defilují kasaři, zloději, lehké děvy, podvodníci, uživatelé kokainu, dokonce i vrazi v krátkých příbězích, v nichž vyhrává ruka spravedlnosti, i když ne vždycky bez určitých ztrát...

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: