čtvrtek 30. března 2023

Petr Šulista - Procitni, člověče!

Petr Šulista

Procitni, člověče!

Nová Forma, 2022


Také roztomilá sbírka veršů a přemýšlivých esejů Petra Šulisty s názvem Procitni, člověče! spatřila světlo světa na sklonku roku 2022 a mezi čtenáře se pak rozeběhla až v následujících měsících.

Šulistovy silně emotivní řádky jsou jedinečným a nepokřiveným odrazem jeho citlivé duše. Dává ve svých verších a krátkých prozaických statích zaznít jak obdivu ke kráse, kouzlu všednodenních radostí i objímající lásky, tak odsouzení negativních stránek lidské povahy a zla samotného. Citlivě se vrací i do krajiny svých předků, do minulosti, do historie smutné, tragické, ale i povznášející, zpovídá se ze svých kulturních zážitků, ale i okouzlení ze zahraničních cest. Tak se na stránkách knížečky setkáte třeba s Kartágem, Akropolí, Volgogradem, ale i Lidicemi, Ležáky či událostmi v Dukelském průsmyku nebo svědectvím z pankrácké věznice. V jeho verších se odráží historická zkušenost válek i závratná cena míru, dotkne se i okupace republiky v roce 1968 a jejím dopadům. Jeho myšlenky přetavené do veršů jsou pohlazením a oslavou prostých krás života, ale i mementem před zlobou a agresí. Knížečka je doplněná řadou ilustračních i dokumentárních černobílých snímků, které jako by byly samozřejmým pokračováním textu.

Za všechna autorova vyznání pak hovoří jeho verše v závěru sbírky: Čas letí jako o závod a na nic nečeká. Proč člověk najednou nenajde člověka?

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: