pondělí 24. dubna 2023

Ladislav Beran - Poklona, páni četníci

Ladislav Beran

Poklona, páni četníci

MOBA, 2023


Už podle názvu nové knihy píseckého autora Ladislava Berana – Poklona, páni četníci - je jasné, že se na jejích stránkách opětně vrací do třicátých let minulého století, kdy zákon na Písecku hájila četnická pátrací stanice. Samozřejmě vrací do hry i své hrdiny - štábního strážmistra Hřebejka, štábního kapitána Votrubu a další osazenstvo stanice, stejně jako jejich protipól - tehdejší galerku.

Není žádným tajemstvím, že Beran jako emeritní komisař kriminální služby se umí v tomto prostředí spolehlivě pohybovat a čtenářům jej podat i v přitažlivé knižní formě. Je až neuvěřitelné, kolik příběhů – smutných i komických, tragických i s dobrým koncem – dokázal vyhledat v kriminalistických archivech a čerpat z nich jednotlivé příběhy, kterým dává čtivou a napínavou podobu.

Díky jeho originálnímu stylu jsou popisované příběhy přitažlivé a zajímavé i pro dnešní čtenáře zhýčkané filmem a televizí. Dává ožívat nesčetným figurkám z píseckých ulic a předměstí a také jeho četníci jsou normální lidé z masa a kostí, a tím pádem blízcí čtenářskému vkusu. Podle titulku jedné z povídek dostala název i celá kniha a nutno říci, že stručně a vtipně vyjadřuje také celý její obsah. A samosebou nechybí ani ona nepostradatelná ingredience napětí a nečekaných zápletek, které udrží čtenářovu pozornost až do poslední stránky.

Sedmnáct povídkových příběhů nás zavádí do různých míst a mezi různorodou společnost a každá z nich se věnuje jinému trestnému činu, se kterými se potýkali četníci stejně jako dnešní kriminalisté. Ovšem ve všech případech zůstává na prvním místě člověk – jeho způsob myšlení, jednání a potýkání se se zákonem, nebo naopak s jeho uplatňováním. Díky laskavému Beranovu nadhledu najde i čtenář kousíček pochopení pro ty, kteří šlápli vedle, i když pochopitelně je jasné, že auror vždy stojí ve svých krimipříbězích na straně zákona.


Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: