pondělí 24. dubna 2023

Ladislav Beran - Čekání na vraha

Ladislav Beran

Čekání na vraha

MOBA, 2023


Tentokrát se oblíbený písecký autor Ladislav Beran pro změnu vydává se svými knižními hrdiny do kriminalistické současnosti. Znovu vrací na stránky knihy dobromyslného poručíka Macha a jeho bodrého kolegu Studničku, stejně jako šéfujícího kapitána Karase a další spolupracovníky tohoto kriminalistického trojlístku. I když jsou Beranovy příběhy zasazené do jiné doby, plné různých technických vymožeností pro úspěšné pátrání i usvědčení pachatele, struktura popisovaných zločinů není zas tak příliš odlišná od prvorepublikového trestního rejstříku, který je námětem jiné série jeho krimisérie.

Autor se však nezabývá pouze strohým vylíčením trestného činu, postupu kriminalistů a dopadení těch, kteří přestoupili zákon. Snaží se vykreslit pozadí vybraných příběhů, včetně přiblížení povahy, jednání a myšlení pachatelů či jejich obětí. Žádná z Beranových postav není jen černá nebo naopak zase andělsky bílá, rozebírá jejich pohnutky a důvody, ale i nečekaný vliv neplánovaných náhod, které děj posunou jinam, než původně vyšetřovatelé zamýšleli.

Je mistrem dialogů ve čtenáři blízké formě jazykového vyjadřování, ale i v odhalování myšlení a projevů citů všech těch zlodějíčků, lupičů, podvodníčků, dokonce i vrahů v pestrém kaleidoskopu případů, které mají svůj základ ve skutečných událostech. Nepsaným zákonem pro veškeré uveřejněné povídky je navíc zachování napětí, stejně jako někdy zákonité, jindy překvapivé rozuzlení zápletky. Snad i proto jsou Beranovy krimipovídky tak oblíbené mezi čtenáři, protože bez nadsázky připomínají běžný každodenní život kolem nás...

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: