pátek 18. srpna 2023

Sonáta souznění - Sonáta súznenia

Ve čtvrtek 10. srpna se příznivci literatury setkali se na letním posezení s předsedou Jihočeského klubu Obce spisovatelů - českým básníkem, textařem Františkem Tylšarem a s básnířkou a literátkou na trati „JSEM JAZZ“ Lucií Šafrankovou - Štefanovou, kteří osobně zavítali do Trnavy.

O přátelství, o roli slova při spojování a hledání porozumění a pochopení si s nimi povídali moderátoři Pavol Tomašovič a Štefan Kuzma.

Spolupráce literátů z trnavského regionu a z jižních Čech trvá od roku 2020. Výsledkem přátelských konfrontací se stal již v roce 2021 povídkový sborník Sedm + Sedm (7+7), který byl prezentován v Trnavské knihovně za účasti několika trnavských regionálních autorů.

V roce 2022 spolupráce úspěšně pokračovala prostřednictvím dalšího sborníku s názvem Ponad čas, ve kterém své příspěvky publikovalo opět čtrnáct autorů - z české i slovenské strany.

Na letošní akci moderátoři společně s Františkem Tylšarem představili třetí česko – slovenský sborník s názvem Sonáta souznění, ve kterém se představilo devět českých a devět slovenských autorů.

Na rozdíl od předchozích sborníků, které obsahovaly povídky, tento sborník se stal prezentací básnické tvorby.

Českou poezii ve sborníku reprezentují Hanka Hosnedlová, Veronika Veverka Kynclová, Václav Kümmel, Alen Malina, Alžběta Sulková, Josef Škopek, Lucie Šafranková Štefanová, Petr Šulista a František Tylšar. Za slovenskou stranu autoři Roman Beňo, Miroslav Danaj, Štefan Kuzma, Zlata Matláková, Erik Ondrejička, Benjamín Škreko, Jan Tazberik, Pavel Tomašovič a Juraj Žembera.

Přítomní slovenští a čeští autoři na akci své básně také interpretovali. O hudbu se postarala se svou neodmyslitelnou kytarou Beata Kuracinová Vargová.





Foto: FB Knihovny Juraja Fándlyho v Trnavě


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: