středa 29. listopadu 2023

25. Zeyerovy Vodňany

Jubileem, které už stojí za připomenutí, jsou nesporně pětadvacáté Zeyerovy Vodňany, které se tentokrát výjimečně konaly nikoliv na jaře, ale na podzim. Opětně ale v režii městské knihovny Gelasta Vodňanského, města Vodňany a v součinnosti s Jihočeským klubem Obce spisovatelů. Listopadové datum sice nebylo příznivě nakloněno počasí, a tím pádem trochu také účasti, ale pečlivě připravený čtyřdenní program probíhal podle plánu už od prvního dne konání, kdy byla zahájena výstava obrazů Luboše Trobla spojená s autorským čtením. Další dobrodružný literární pořad Na Půdě byl zaměřen na rodiče s dětmi, ale pro nás jako spisovatele byl prioritní den třetí. A závěrečnou tečkou mělo být pak otevření naučné stezky.

Jak již bylo naznačeno, nejdelší den byl věnován spisovatelům a knihám. Po ranním setkání nad chutnou snídaní v MEVPISu, mezinárodním vzdělávacím centru, se přítomní autoři jako obvykle rozešli na besedy do škol a kulturních zařízení. Tradiční poobědová exkurze letos směřovala na Fakultu rybářství a ochrany vod, kde se nás ujal Martin Kahanec a musím dodat, že jeho přednáška o chovu jeseterovitých ryb byla nejen skutečně fundovaná, ale také nesmírně zajímavá i pro laiky, včetně názorných ukázek. Ochotnými průvodci v rybářské střední škole nám pak byla dvojice tamních studentů a pokud by to bylo v našich silách, napsali bychom jim do indexu velkou jedničku.  

Hlavní program dne začal pak po večeři a s potěšením jsme zaznamenali naplněný sál. Skupina Obejváci se postarala o hudební doprovod mezi jednotlivými body večera, zahájenými předáváním ocenění s názvem Zeyerův trojlístek. Tentokrát si tuto cenu odnášel František Niedl, jako autor nejvíc vypůjčovaných knih vodňanskými čtenáři, obdobně jako Zuzana Pospíšilová v oddělení knížek dětských. Trojlístek obdržela i Jaroslava Pixová za knihu Když Vltava zpívala. Jedno z nejzajímavějších ocenění bylo určeno neobjevenému nadějnému talentu, skromnému Jiřímu Ladislavu Janouškovi, který byl zároveň po celý den náš obětavý řidič. Za celoživotní dílo pak měl převzít Zeyerův trojlístek také Jan Bauer, jeden ze spoluzakladatelů této literární tradice, ale bohužel mu v účasti zabránila menší zdravotní nehoda.

Většina přítomných se ale nejvíc těšila na premiéru krátkého hraného filmu Vodňanská pohádka, za jehož zrodem a rovněž scénářem stála ředitelka vodňanské knihovny Kateřina Mašlová. Smeknutí klobouku za svou práci na filmu si zaslouží především studenti filmové školy David Kotrba a Daniel Weller, ale i David Valenta za animované prvky. Báječní byli nesporně také malí herci, mezi nimiž byl i dvanáctiletý Zdeněk Špaček, který mimo jiné doprovázel spisovatele při všech jejich aktivitách a celý průběh dne natáčel. Jak podotkl přítomný ředitel filmové školy, zcela jistě se Zdeněk brzy objeví i mezi jejími studenty.

My, coby účastníci, bychom přáli pro Zeyerovy Vodňany podobná příjemná překvapení jako byla Vodňanská pohádka i v dalších ročnících a zcela určitě další setkání zejména jihočeských autorů pod záštitou  místní knihovny, která tak nevšedně hledá nové cesty ke čtenářům i k autorům.

 

Hanka Hosnedlová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: