pátek 8. prosince 2023

Jak to bylo letos...

Soutěž Jihočeský úsměv se v průběhu let stala uznávanou a populární možností pro mladé psavce, jak poměřit své schopnosti na literárním poli. Toto autorské klání je vyhrazeno pro chlapce a děvčata ve věku od 10 do 15 let, takže dává příležitost k zapojení jak těm, kteří zkouší své štěstí v tomto směru úplně poprvé, tak již několika ročníky soutěžení zoceleným autorům.

     V letošním roce porota posuzovala 164 soutěžních prací a ačkoliv v minulosti se Jihočeský úsměv mohl pochlubit i daleko větším počtem příspěvků, pořád zůstává mezi obdobnými soutěžemi na první příčce žebříčku v účasti. Zapojují se zejména základní školy a gymnázia, ale i jednotlivci a výjimkou nejsou ani práce od soutěžících mimo region, dokonce až z Moravy.

      Tentokrát se do popředí s počtem účastníků dostalo Česko-anglické gymnázium v Českých Budějovicích, za ním, téměř v závěsu, se umístila Základní škola Týn nad Vltavou, dále pak Základní škola L.Kuby České Budějovice, Gymnázium Jírovcova České Budějovice, Základní škola Matice školské České Budějovice, větším počtem účastníků se zapojily i základní školy Nerudova České Budějovice a  Šindlovy Dvory. 

     Tradičně již mezi soutěžícími převládají dívky, ale třebaže zapojených chlapců bylo o víc než o dvě třetiny méně, do finále se probojovali hned tři a jeden dokonce obdržel za své verše ve formě haiku zvláštní uznání. Nejsilnější skupinou byli tentokrát dvanáctiletí, o něco méně bylo mezi soutěžícími čtrnáctiletých a třináctiletých. Slušně zastoupeni jsou i jedenáctiletí a desetiletí autoři, nejméně pak bylo těch, kteří letos slavili patnácté narozeniny.

     Pestrá byla i námětová skladba soutěžních prací, od popisů prázdninových nebo jiných zážitků až třeba po úvahy, detektivky, horory, fantasy nebo pohádky. Nechybí ani zpracování závažných naléhavých otázek dneška, stejně jako kritické vymezení se k jistým jevům současnosti. Mnohé z prací byly inspirovány četbou, což evidentně popírá jisté tvrzení, že dnešní děti nečtou. Doslova záviděníhodná je fantazie mladičkých autorů a originalita nejednoho ze zvolených témat, jimiž by nesporně nepohrdli ani renomovaní spisovatelé. Mnohé práce by si pak jednoznačně zasloužily větší pozornost  – například ty, kde zpočátku krásně rozjetý děj i stylisticky na úrovni je najednou jaksi uchvátaně a na úkor celého provedení uzavřen, jako by autor ztratil trpělivost. Jindy je zase podceněno konečné vyvrcholení děje, které má být onou třešinkou na dortu. A to je škoda. Nakonec opakováním se člověk učí, a tak věříme, že v příštím ročníku takových výtek podstatně ubude.

      I tak je letošní úroveň prací skutečně vysoká, a to platí rovněž o stránce gramatické, což je zároveň i báječné zjištění. Ačkoliv náš stupínek pro vítěze je relativně široký – vejde se na něj totiž hned deset vybraných chlapců a děvčat – těch, které by hodnocení poroty na tento post poslalo, by bylo nejméně dvakrát tolik. Někdy hrála roli třeba jen čtvrtina bodu. Navíc byla alespoň udělena ještě dvě zvláštní uznání. Každý sice vyhrát nemůže, ale každý má šanci zabodovat už v příštím ročníku, který bude opět vyhlášen s prvním školním dnem...

                                                                                                  Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: