středa 21. února 2024

Jak kvete Hrdějovický vavřínek

Zhruba před dvěma desítkami let vykvetl v Základní škole v Hrdějovicích na okraji Českých Budějovic první Hrdějovický vavřínek. Jedná se o každoroční recitační soutěž žáků prvních až pátých tříd.  Ani výjimkou nebyl ani letošní rok, kdy se v únoru v hrdějovické škole sešlo 53 chlapců a děvčat ze základních škol v Borku, Mladém, Šindlových Dvorech, Mladém, Hosíně, Nedabyle, Svatém Jánu nad Malší a z českobudějovických škol TG Masaryka a Vl.Rady. Samozřejmě také z hostitelských Hrdějovic. V předchozích letech se účastnili také žáci z Olešnice a Jílovic.

Jmenované školy zase oplátkou pořádají přehlídky v jiných disciplínách, jako např. ve zpěvu – Borecký hlásek, dramatickém umění (Nedabylské kukátko), v českém jazyce (Mlýek v Mladém), přírodovědě (Olešnický lístek) nebo vlastivědě (Vlastivědný maraton ve Svatém Jánu nad Malší), ve sportu (Jílovický maraton) či výtvarném umění (Nově Vráto).

„Zapojují se školy, kde je pouze první stupeň – tedy do páté třídy. A zájem o soutěž je vždy poměrně velký, což nás, jako pořadatele, těší. A s povděkemm kvitujeme i příspěvky drobných sponzorů pro tuto akci,“ dodává ředitelka hrdějovické školy Irena Dušáková. 

Za porotu, ve které jsem fungovala společně s Filipem Černým z rozhlasu a Petrem Slezákem, hrdějovickým místostarostou, mohu bez rozpaků říci, že bychom nejraději dali ceny úplně všem účastníkům. Byli prostě báječní a při jejich přednesu vesměs veselých a vtipných básniček z dílny i známých autorů jako J.V. Sládek, Jaroslav Seifert, František Hrubín, Jiří Žáček, Pavel Šrut a další, jsme se stejně jako ostatní publikum skvěle bavili. Ale keramický přívěsek se symbolem soutěže a kousek dortu obdržel každý z účinkujících.

Příjemně na mne zapůsobilo i to, že mezi patnácti recitujícími prváky bylo osm chlapců. Jejich počet ve druhé kategorii klesl na tři a v té nejstarší na jednoho. Naštěstí ve skupině prváků získali ocenění všichni, takže jsme byli ušetřeni těžké volby. Ostatně té jsme si užili v kategorii žáků ze druhých a třetích tříd, takže v této i v další kategorii nejstarších byly uděleny dvě druhé a tři třetí ceny. Nečekaným překvapením byli dva malí chlapci - Denis Dudek a Jakub Pufer z mateřské školky, kteří se na výzvu ředitelky I.Dušákové nebojácně přihlásili a neohroženě odrecitovali své básničky. Mimo jiné mne nadchl Erik Malzer ze ZŠ Vlastimila Rady (druhá věková kategorie), který si jako jediný zvolil prózu s ukázkou z Exuperyho knížky Malý princ a skvěle úravek přednesl. Zaujali mne i dva kluci z kategorie nejstarších s vynikající vlastní tvorbou, Pavel Mikulášek (ZŠ Vl.Rady) a Jiří Kadlec (ZŠ Hrdějovice), který přiznal, že mu s veršováním trochu pomáhala maminka. Kdo ví, zda se některý z nich neobjeví v některé z pořádaných tvůrčích literárních soutěží.

Nesporné ale je, že se určitě s mnohými ze seznamu účinkujících setkáme i v příštím roce, opět na Hrdějovickém vavřínku, který jistě neuvadne.

 

Hanka Hosnedlová


Foto: ZŠ Hrdějovice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: