neděle 21. dubna 2024

Ladislav Beran - Ukradený důkaz

  


Ladislav Beran

Ukradený důkaz

MOBA, 2023


Tato téměř třísetstránková knížka známého autora Ladislava Berana nás opět zavede do časů první republiky a na četnickou stanici písecké pátračky. Vyšla sice na sklonku loňského roku, ale její čtivost má naprosto neomezenou garanční lhůtu.

      Beran už v dlouhé řadě předchozích povídkových knih dokázal, že umí zaujmout nejen vyslovené příznivce krimi, ale díky svému svéráznému vypravěčskému stylu i čtenáře jiných

žánrových kategorií. Mne chytil na udičku už první stránkou úvodní povídky o Školácké chybě půdaře Řehky. Četnického štábního strážmistra Hřebejka zde totiž představuje z úplně jiné stránky než kriminalistické, a to jako ctitele boubelatých ženských půvabů. Což právě v případě konkrétního vztahu s nositelkou takových předností nelibě nesl Hřebejkův nadřízený, kapitán Votruba. Nicméně rozehraný zmíněný příběh se dostává do tragického roviny, ale to už náš písecký literární pábitel vmanévroval vyšetřovatele Hřebejka do úplně jiných vod, kriminalistice daleko bližších. A samozřejmě i tento příběh po řadě pátrání a vyšetřování končí klasicky happy endem, kdy jsou lumpové odhaleni a  končí tak jak to má být - za mřížemi.

     Také následujících devatenáct povídkových kriminálních epizod předkládá namlsanému čtenáři napínavý děj o nikdy nekončícím souboji zákona a jeho porušovatelů, příjemně okořeněný přitažlivými zajímavostmi ze života tehdejších obyvatel Prácheňska. A to nemluvím o zvědavost vzbuzujících nápaditých titulcích jednotlivých povídek, o jejichž mistrovství jsem už nejednou ve svých recenzích hovořila, stejně jako o specifickém Beranově vypravěčském jazyce, který spolehlivě přispívá ke stále narůstající oblibě jeho knih.        

Hanka Hosnedlová                                                 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: