čtvrtek 6. června 2024

Hledání vílí podoby

Na začátku června v černovické městské knihovně zapojili  vlastní ruce i fantazii malí ilustrátoři. Kdo z dětí by odolal  nabídce pomáhat paní ilustrátorce vymyslet podobu hrdinky nové knihy. A přesně tak vtáhla do hry děti ze Základní školy v Černovicích u Tábora ilustrátorka Nina Roubíková na své besedě, která se konala začátkem června v černovické knihovně.

V ono středeční odpoledne se zde sešlo zhruba na čtyřicet dětí z prvního stupně ZŠ společně s jejich pedagogy. Právě děti bývají nejvděčnějšími čtenáři a některé knihy a jejich obrázky v nich zanechají stopu na celý život. Ilustrátorka Nina Roubíková velice zajímavou a poutavou formou seznámila přítomná děcka, jak vlastně taková ilustrace vzniká. Že si v dnešní době pomáhá k tužce a papíru i kreslícím programem na počítači, málokoho překvapilo. Ovšem umělou inteligenci ilustrátorka zatím s úsměvem odmítá, i když připustila, že někdy dokáže vygenerovat daleko dokonalejší obrázky než člověk.

Připravila pro děti i vlastnoručně kreslený komiks z dovolené, jehož postava Nina prožívá situace jednoho normálního dovolenkového dne, aby dětem ukázala, že komiks se dá vytvořit vlastně na základě jakéhokoli zážitku z běžného života. Poté se děti mohly seznámit s její tvorbou přímo v knize, a to v pohádkovém příběhu s názvem Lokálka Štěpánka. Kniha vypráví o malém vláčku, který jezdí na Vysočině  z Jindřichova Hradce do Obrataně. Skutečná historická fakta se tu prolínají s prvky pohádky a fantazie, čímž se historie přibližuje malým čtenářům. Na konci knihy jsou pro děti připravené omalovánky, které si děti mohou vybarvit.

Ilustrátorka Nina Roubíková dále pohovořila o spolupráci autora s ilustrátorem, o tom, jak dlouho cestu je potřeba ujít od nápadu až k vydání knihy. Děti mohly tipovat, kolik stojí takové vydání knihy. Jejich odhady se pohybovaly kolem částky dvou tisíc, což vyvolalo úsměv na tváři nejen ilustrátorky, ale i autorky Lokálky Štěpánky, Jany Dohnalové.

To hlavní a očekávané mělo ale teprve přijít, když paní ilustrátorka požádala děti, aby jí pomohly vymyslet podobu postavy do nové dětské knížky. A tou měla být víla Melisa. Žáci překvapili svou fantazií i velmi zdařilými obrázky, hlavně pak chlapci, kteří se pustili do zpodobňování víly Melisy s nemenší vervou než děvčata. Aby se lépe dětem kreslilo, četla jim Jana Dohnalová pestré příběhy Lokálky Štěpánky. Malí kreslíři se opravdu činili, a tak vzniklo bezpočet podob víly Melisy. Za odměnu dostali drobné dárky a sladkosti. Uvidíme, čí obrázek bude jednou nejlépe zpodobňovat vílu Melisu v knižním vydání.

Cenu za nejlepší obrázek získala desetiletá Nela Y., a ta pak za odměnu dostala i knihu Lokálka Štěpánka. Nina Roubíková si dětské ilustrace vzala domů pro inspiraci a následně budou tyto kresby vystavené v Městské knihovně v Černovicích. Kdoví, třeba už dnes je někdo z nich budoucí ilustrátor díky právě zmiňované středeční besedě.

                                                                                                                              -jd-

 

FOTO: Eliška Kvapilová

 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: