čtvrtek 6. června 2024

Hra o Jihočeskou žabku má vítěze

Deštivé počasí žabkám svědčí, a to nejen těm zamilovaně kvákajícím v tůňkách, ale i těm literárním – a tím nemyslím jen zakleté princezny z pohádek. Stačí, když v sobě skrývají silný a poutavý příběh, který dokáže probudit čtenářovo nitro. Přesně takové kouzlo měla i vítězná práce letošního 20. ročníku literární soutěže Jihočeská žabka Magdaleny Kostkové z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, která téma HRA pojala jako nelítostný boj Světla a Temnoty, šachovou partii o osudy lidí na zemi. Mladých autorů ve věku 15–20 let, kteří si letos vysloužili uznání, byla letos celá řada – porota z řad Jihočeského klubu Obce spisovatelů udělila celkem dvanáct ocenění! O druhé místo se podělili Radim Sirůček z vodňanského Trivisu a Matylda Churavá z Waldorfského lycea v Českých Budějovicích, třetí příčku obsadily práce Davida Seltenreicha (Gymnázium Budějovická, Praha) a Viktorie Birhanzlové (Gymnázium Vlašim). Všichni ocenění obdrželi diplomy a věcné ceny, které věnoval Jihočeský kraj, pod jehož záštitou soutěž probíhá. Ceny ochotně zajistila členka JčKOS Eva Brabcová, za což děkujeme. Vítězka se navíc stala držitelkou tradiční trofeje – Jihočeské žabky.

Pomyslné stupínky vítězů ale ani letos nestačily. Příspěvky tří autorek získaly čestné uznání za pozoruhodné zpracování tématu (Veronika Piskořová, Gymnázium Česká, ČB; Karla Petráková, Schulzentrum Gműnd; Adéla Chválová, SOŠ Veterinární, mechanizační a zahradnická, ČB) a třem dalším bylo uděleno zvláštní uznání za práce se společensky závažnou tématikou (Lenka Skalová, SŠ a JŠ Volyně; Adéla Kořínková, SOŠ Luhačovice; Magdalena Pokorná, Biskupské gymnázium J.N. Neumanna, ČB). Mimořádným uznáním za odvahu a nadšení pro literaturu byla oceněna práce handicapované žákyně lišovského SOU, Anežky Marušincové.

Slavnostní atmosféru literárního odpoledne skvěle umocnila působivá hudební vystoupení studentů českobudějovické konzervatoře, za což jim patří velký dík. Poděkování náleží i čestným hostům (Hance Hosnedlové, Zuzaně Heřmanové, Šárce Tůmové a Petru Šulistovi), kteří se s citem a zaujetím ujali čtení úryvků z oceněných prací, ale i Jihočeské vědecké knihovně za příkladnou spolupráci a poskytnuté prostory. Programem pořádaným Jihočeským klubem Obce spisovatelů dne 3.6. 2024 v sále JVK na Lidické provázela Lenka Bittová, která je již druhým rokem garantem soutěže.

Pomyslná zlatá patří nepochybně všem účastníkům letošního ročníku za to, že do svých prací vložili kus sebe sama, ale i jejich pedagogům a rodičům, kteří poskytují začínajícím autorům tolik potřebnou motivaci a podporu. Přejeme hodně zdaru a těšíme na vaše příběhy v dalším ročníku!

-bit-

Vítězové letošní Jihočeské žabky: 

zleva Viktorie Birhanzlová (3.místo), 

Matylda Churavá (2. místo), 

Magdalena Kostková (1. místo)

a Radim Sirůček (2. místo).

 Foto: Eduard Bitto

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: