pátek 11. února 2022

Jihočeský horor

Kolektiv autorů

Jihočeský horor

Golden Dog, 2021

Ještě datum roku 2021 má v tiráži nový povídkový sborník s jednoznačným názvem Jihočeský horor, sestavený Honzou Vojtíškem. Na knižní scéně se objevil sice už koncem roku loňského, ale ten pravý rozjezd mezi čtenáře nastoupil až v roce se dvěma dvojkami na konci. Ve formě paperbacku jej vydalo nakladatelství Golden Dog, které se specializuje právě na tyto žánrové okruhy. Desítka autorů a autorek z jižních Čech a vesměs mladšího věku se zde prezentuje zdařilými novelkami s hororovým námětem, někdy až překvapivě nečekaným a neotřelým.

Takže vedle duchů, vlkodlaků, upírů, zjevení, vetřelců z neznáma a jiných neobyčejných stvoření se v ději hororových povídek objevují i nelítostní vrazi, psychopaticky deformované osoby či naprosto neodhadnutelné a strach nahánějící úkazy. Vždy s nezbytnou porcí napětí a zdařile vyvolávaného strachu, jak to u hororů prostě má být – ať jsou z Anglie, Ameriky či jižních Čech. Myslím, že v tomto případě jde především právě o netradiční zpracování tématu, originální přístup jak k dějové přímce, tak k požadovanému rozuzlení.

S mnohými z autorů jste se mohli již setkat i na stránkách jiných knižních titulů i magazínů a lze tak obdivovat neotřelost jejich námětů či forem zpracování. A pokud sledujete právě tyto žánry, určitě zaznamenáte u nejednoho ze zapojených autorů také jejich literární růst. Patří k nim i náš dlouholetý člen Jirka Sivok, jinak garant HSF klubu, který funguje pod křídly Jihočeského klubu Obce spisovatelů. Klubem se před delším časem mihlo také jméno jednoho z dalších autorů - Miroslava Pecha. A kdo ví, zda v příštím sborníku nebudou figurovat i další autoři ze současného seznamu JčKOS. 

Hanka Hosnedlová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: