úterý 15. února 2022

Zlata Měchurová - Zůstaly jen vzpomínky

Zlata Měchurová

Zůstaly jen vzpomínky

Nová forma, 2021


Nová kniha Zlaty Měchurové nese ještě loňský letopočet, protože na knižní pulty vtrhla v podstatě až v závěru uplynulého roku. Už podtitul s názvem Vráťa Měchura a Šlágr napovídá, že půjde o dokument jedné životní etapy člověka v kulisách vyhlášené jihočeské televizní stanice, zaměřené především na hudbu. Zlata Měchurová, manželka hlavní postavy z knihy, uvedené již na titulní stránce, cílevědomě sbírala fakta zejména z časové výseče Vráťova působení ve Šlágru, které pak chronologicky seřadila a proložila historkami a vzpomínkami jeho spolupracovníků i lidí z hudební branže, kteří s ním přišli v průběhu let do styku. A co je podstatné, texty jsou doplněné spoustou černobílých dokumentárních fotografií jak z pracovního prostředí, tak ze soukromého života.

O svých zážitcích s Vráťou Měchurou, prolínajících se i do soukromí, citlivě vypovídají jeho blízcí přátelé, jako třeba kameraman Jan Benda, teologický pedagog Jihočeské univerzity a představený petrínů, doc. Mgr. Karel Hegner, vysokoškolský profesor, zpěvák a muzikant, či hudební producent a rovněž muzikant Petr Jirotka. Podle jejich výpovědi byl Vráťa Měchura neobyčejně vstřícný a přátelský člověk, oblíbený i pro svůj specifický humor, tvůrčí kreativitu, ale i vzácnou pokoru. Spolehlivou cestičkou k srdcím spolupracovníků a kamarádů byl jeho cit pro spravedlnost a pochopení.

O tom všem hovoří i další textová ohlédnutí například od slovenských Kollárovců, generálního ředitele společnosti Olma – ing. Martina Krystiána, zpěváka s exotickým jménem Davide Mattioli, režiséra, hudebníka a textaře Pavla Nováka nebo Petera Paulíka, oblíbeného slovenského moderátora a muzikanta. Své osobní prožitky v knize prezentoval také Karel Peterka, hudebník, textař, ale hlavně zakladatel televizní stanice Šlágr, který se ve svých vzpomínkách ponořil až do sedmdesátých let. To, jak si Vráťa Měchura uměl vážit lidí i všeho, co dovedli, vyzdvihuje i kameraman a zvukař Hynek Pulec, zpěváci jako Jakub Smolík, Peter Stašák, mgr. Petr Šimáček z minikapely Kapka, členové hudebního uskupení Stará sešlost či dechovky Šohajka. Na poslední Vráťovu esemesku nostalgicky vzpomíná kameraman a režisér Václav Trnka, zpěvák, lidový vypravěč a moderátor Franta Uher vyzdvihuje jejich přátelskou vzájemnost, obdobně jako herečka a zpěvačka Maja Velšicová, moravská Veselá trojka či další muzikant Václav Žákovec.

V závěru knihy pak Zlata Měchurová shrnuje Vráťův životopis nejdůležitějšími životními předěly, jako bylo např. pedagogické studium, moderování pořadů v písecké divadelní kavárně, zájem o film a regionální historii nebo spolupodílnictví na dokumentárních DVD na Neveklovsku v souvislosti s druhou světovou válkou a vysidlováním. Narůstající zájem o tajemno a osobní zdokonalování jej zavedlo do řad svobodných zednářů. Zajímal se i o léčitelství, což vedlo i k účasti na založení klubu Pyramida. Miloval cestování, motorku, lidi a vůbec život... A tenhle barevný obrázek sestavený ze slovíček a vzpomínek přináší i zmiňovaná kniha.

Hanka Hosnedlová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější články: